Bineînţeles, trotuarele pavate de pe strada Alexandru cel Bun din Ungheni arată frumos, mai ales dacă îţi aminteşti că nici locuitorii străzii, nici orăşenii nu ţin minte când aici au fost cărăruşe de pietoni normale. Ce-i drept, locatarii caselor de aici, bucurându-se de trotuarele nemaivăzute, împăcându-se cu copacii tăiaţi de dragul civilizaţiei, acum îşi fac griji că strada lor o poate paşte soarta străzilor Ştefan cel Mare şi Decebal care de câţiva ani sunt „înfrumuseţate” de şanţuri şi de rigolele pentru canalizarea pluvială nefinisată.
O locuitoare a străzii în cauză care s-a prezentat Elena se lamentează că au fost grăbiţi să facă mai repede canalizarea „lor”, ei au făcut-o, dar ce va fi mai departe? Constructorii în ultimul timp ar lucra câteva ore pe zi şi doar câteva zile pe săptămână, deci cu asemenea ritmuri lucrările nu vor fi terminate degrabă. Interlocutoarea a menţionat că, probabil, s-au terminat banii, chipurile, la noi de obicei e aşa: se începe lucrul şi imediat se termină banii.
Viceprimarul de Ungheni, Cristofor Codreanu, a menţionat că au un contract şi termene de îndeplinire a lucrărilor în conformitate cu el, care se respectă. S-au făcut deja trotuarele, acum trebuie să se ocupe de curăţarea canalizaţiei pluviale. Iar acest lucru nu depinde de ei. Pentru aceasta se cere o maşină specială, una în toată ţara, în plus, ea abia acum e adusă din Italia şi de aceasta se ocupă antreprenorii. Zilele acestea ea trebuie să înceapă munca, una foarte necesară, în caz contrar, după ploi va fi aceeaşi situaţie pe care o cunosc bine locuitorii străzii. Apoi va începe instalarea bordurilor, amenajarea gazonului, vor purcede şi la lucrările de pregătire pentru asfaltare.
Când urmează să fie încheiate lucrările? Proiectul prevede lucrări pe doi ani, au loc zădărniciri din cauza arborilor care trebuie tăiaţi, apoi de scos rădăcinile. Redacţia cunoaşte acest lucru, deoarece cineva dintre locuitori s-a plâns, dar când ziariştii au plecat la faţa locului şi au văzut gropi uriaşe lângă rădăcinile copacilor tăiaţi, au înţeles că fără aceasta drumul nu va fi făcut. Drept răspuns la întrebarea respectivă viceprimarul a menţionat că aproape toţi arborii din Ungheni sunt bătrâni şi trec peste liniile electrice, de aceea vor trebui defrişaţi, de acest lucru se vor ocupa neapărat.
Lucrările se desfăşoară, dar oare nu va rămâne strada în aceeaşi stare toamna şi iarna? „Nu va fi în această stare, e posibil să se instaleze bordurile, se va aduna gunoiul, poate va fi scos stratul vechi de asfalt, se va face infrastructura drumului în conformitate cu proiectul”, spune interlocutorul. Iar în 2017 când se vor încheia lucrările? Nu sunt stipulate, zice viceprimarul, termene concrete, e vorba doar de anii 2016-2917. Înseamnă că încă un an şi jumătate? Nu trebuie, cică, de zis astfel, trebuie să fim optimişti, viaţa şi aşa e grea, deci, mai mult optimism care vă va ajuta să treceţi mai uşor peste greutăţi.
Mai pe scurt, aşa am hotărât: să fim optimişti şi să aşteptăm. Dar parcă nu acest lucru îl facem de un sfert de veac?