Președintele Asociației Obștești „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, este de părere că provocările din regiunea transnistreană au loc ca urmare a indicațiilor Kremlinului. Acestea sunt organizate de autoritățile Transnistriei deoarece le-a fost oprită contrabanda, iar așa-zișii antreprenori transnistreni nu mai primesc „bani negri”.
Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici, a calificat explozia la mgb-ul de la Tiraspol drept un „spectacol ieftin destinat alegătorilor puțin educați”. În opinia sa, totul este organizat pentru a îndeplini indicațiile Kremlinului care pierde războiul din Ucraina și vrea să deterioreze relația dintre Moldova și regiunea transnistreană.
Fiodor Ghelici a mai spus că provocările sunt țintite să înrăutățească părerea față de ucraineni, și nu doar a alegătorilor din Transnistria, dar și a moldovenilor. Atacurile asupra obiectivelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu pot fi organizate serviciile speciale ucrainene deoarece aceste acțiuni ar fi fost în contradicție cu relațiile pe care le are Ucraina cu Moldova.
Chișinăul nu reprezintă niciun pericol pentru transnistreni. Dimpotrivă, își dorește stabilitate, susține președintele Asociației Obștești „Moldova Mea”.
Situația economică complicată din regiune este direct legată cu oprirea contrabandei. Ucraina a închis pe segmentul transnistrean toate punctele de trecere. Nimeni nu împiedică însă transnistrenii să importe bunuri prin celelalte puncte de trecere, doar că „banii negri” așa nu vin, afirmă Fiodor Ghelici.
Fiodor Ghelici mai spune că mai mulți transnistreni au început să le dea dreptate ucrainenilor, schimbându-și părerea despre ruși, după ce refugiații ucraineni care s-au refugiat în regiune le-au spus adevărul despre ce fac cu adevărat rușii pe teritoriul Ucrainei. Propaganda rusă nu mai are impactul de odinioară, ceea ce supără Kremlinul.
În altă ordine de idei, președintele „Moldova Mea” a spus că se pregătesc destabilizări și de 9 mai, sub patronajul așa zișilor „agenți pro-ruși” în frunte cu ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit lui, oamenii care vor participa la marșuri în această zi promovând simbolurile interzise în Moldova, inclusiv panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”, vor răspunde conform legii.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.