Dacă în trecut, mamele erau cele care nemijlocit aveau rolul de a crește și a educa copii, astăzi conform unor modificări legislative, această opțiune o au ambii părinți, dar mai nou, acest lucru este valabil și pentru bunici. Despre aceasta, dar și despre alte chestiuni se discută în prezent în cadrul unei Campanii Naționale de Informare cu genericul: ,,Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile”.
O sesiune informativă din cadrul acestei campanii s-a desfășurat și la Ungheni, la care au participat tineri părinți, studenți, reprezentanți ai APL, bunici și alți invitați. Activitatea a avut loc la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din municipiul Ungheni. În debutul întrunirii, Vitalie Sprîncean, șeful Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ungheni, a adus la cunoștința celor prezenți, ce prevăd noile politici care susțin părinții să combine viața de familie cu cea profesională și personală, care sunt oportunitățile și politicile prietenoase familiei, menționând următoarele: ,,Vreau să vă comunic că se extinde perioada de solicitare a concediului paternal. Tații angajați în câmpul muncii pot solicita concediu paternal de 14 zile pe parcursul a 12 luni de la nașterea copilului. Îndemnizația constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele trei luni înainte de luna nașterii copilului și se calculează pentru 14 zile calendaristice. Concediul pentru îngrijirea copilului devine mai flexibil. Până când copilul împlinește 3 ani, tata și mama pot împărți concediul de îngrijire, conform disponibilității fiecăruia.”
Despre noua opțiune pentru persoanele care solicită indemnizația lunară, pentru creșterea copilului, despre aranjamentele de muncă mai flexibile și despre cum se aplică cererea on-line cu privire la indemnizațiile pentru îngrijirea copilului le-a vorbit tinerilor și viitorilor părinți Victoria Ponomari, specialistă principală, Casa Teritorială de Asigurări Sociale Ungheni: „Scopul acestei campanii este de a crește o familie puternică, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea tuturor în creșterea și educarea copiilor. Primordial s-a pus accentul pe mame, dar din momentul nașterii copilului mama și tata au alegere, cine să îngrijească copilul. În acest fel părinții sunt susținuți să aibă atâția copii cât își doresc, iar femeile au mai multe șanse de a se afirma profesional. Femeile ca și bărbații au oportunități de creștere în carieră, crește rata de participare a femeilor în câmpul muncii, nu mai apar disensiuni că soțiile și soții sunt discriminați pe piața muncii”.
Potrivit șefului CTAS Ungheni tendința de implicare a taților în creșterea copiilor, deja se face resimțită la noi în teritoriu, la fel și a bunicilor, însă ce ține de bunici, aceștia au dreptul să o facă, dar să nu fie angajați în câmpul muncii.
Tinerii care vor să-și întemeieze o familie, dar și cei care deja cresc copii, au pus specialiștilor un șir de întrebări și s-au dat cu părerea vis-a-vis de aceste modificări legislative. ,,Este un lucru bun că există aceste opțiuni, ceea ce nu era în trecut și tot greul era pe spatele mamei. Este benefic și în cazul când soția are o muncă mai plătită decât a soțului, iar acest lucru aduce beneficii familiei în întregime”, a menționat Elena, locuitoare a municipiul Ungheni.
De menționat că această campanie națională este desfășurată de Casa Națională de Asigurări Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.