De aproape un an de zile raionul Ungheni este lider la infracţiunile de escrocherie prin metode mai sofisticate şi mai nespecifice. E vorba despre sustragerea prin înşelăciune a anumitor sume de bani de pe cardurile bancare. Dumitru Triboi, procuror șef al raionului Ungheni, ne spune că în rezultatul investigațiilor Cei care cad în plasa acestor persoane sunt mai cu seamă oamenii de vârsta a treia sau cei din mediul rural, care nu au acces la tehnică mai performantă. Aceeași sursă ne precizează că acest gen de infracţiuni sunt foarte greu de investigat.
Dumitru Triboi ne dezvăluie că la moment nu se cunoaşte cum fac escrocii rost de datele de contact ale victimelor. „Nu excludem că infractorii ar putea culege la întâmplare numere de telefoane până găsesc potenţialele victime” mai adaugă acesta. Cel mai adesea, ne spune procuror, escrocii telefonează de pe anumite platforme de comunicare, cum ar fi: Viber, Whatsapp, Telegram, ştiind că discuţiile lor nu sunt interceptate, aceste canale de comunicare sunt mai securizate. În unele cazuri ei mai utilizează cartele Prepay. „Creează diferite profiluri şi în momentul în care contactează eventuala victimă se prezintă ca fiind angajat al băncii, unde este client aceasta. Îi informează că activează anume în serviciile care se ocupă cu contracararea sustragerii banilor de pe carduri şi le aduce la cunoștință oamenilor precum că de pe cardul lor sunt tentative sau se sustrag anumite sume de bani şi încearcă să-i convingă de a le oferi datele ca să le poată bloca. Viitoarea victimă se înspăimântă ca să nu le fie sustrase economiile oferă codul cardului. Infractorii cum obțin acest cod transferă banii în alte localități sau chiar peste hotarele țării (metoda carusel) și ulterior ajung în bancomatele din Ungheni sau în altă localitate. Deschid o paranteză, aceștia pot fi și membri a unor grupări criminale și operează în rețea. La moment anchetăm un caz, a fost reținut un înfăptuitor, care s-a constat că e membru al unui grup criminal internațional. În cadrul perchezițiilor la domiciliu au fost depistate și ridicate 2 telefoane mobile de ultimă generație, care nu le putem desecuriza la moment ca să vedem ce informație putem găsi ca să le utilizăm ulterior ca probe, spre exemplu, pe cine a contactat din victime și din complici” a mai menționat acesta.
O altă metodă de a obține datele despre client și despre cardul acestuia sunt rețelele sociale, în bazele de date ale companiilor comerciale și de prestare a serviciilor. „Sparg conturile de pe cele mai utilizate rețele sociale, cum ar fi facebook sau ok.ru, și verifică istoricul mesajelor și studiază modul cum discută persoana al cărui cont a fost spart cu oameni din anturajul său. Astfel, ei le scriu viitoarelor victime, care cad în plasa lor, crezând că vorbesc cu amicul, sau ruda sa și le oferă toate datele” explică Dumitru Triboi acest mod de sustragere a banilor de pe card.
O altă schemă vizează comerțul online. Ai postat sau ai găsit un anunț de vânzare pe internet. Escrocii vor scrie un mesaj sau te vor contacta la telefon (messenger) precum că sunt o persoană interesată să cumpere produsul tău și chiar este dispus să plătească un avans ori îți cer plata în avans în cazul în care tu ești cumpărătorul și el vânzătorul. Dar pentru aceasta, îți solicită datele cardului tău acesta cere codul CVC sau CVV2 (Nota red: Codul CVC sau CVV este codul format, de regulă, din 3 cifre, pe care îl găsești pe spatele cardului: este numit CVC (Card Verification Code) de către Mastercard și CVV (Card Verification Value) de către VISA. Acest cod este codul de securitate al cardului care de obicei ți se cere atunci când faci cumpărături online) și chiar parola unică pe care o primești printr-un sms din partea băncii. Escrocul mai poate să recomande un link fals, către alți furnizori de servicii de transfer de bani, ca să arăți datele cardului și aceleași informații secrete. Parola unică poate fi folosită atât pentru a accesa internet bancking, cât și pentru a efectua tranzacția: transferuri, achiziții etc.
Infractorul îți explică, foarte convingător, că acest cod îi este solicitat pentru a-ți transfera banii, dar în realitate, încearcă fie să se folosească de cardul tău bancar, fie că obțină accesul la internet bancking.
Ecaterina Bolun într-un material pentru newsmaker.md spune că oamenii ar trebui să știe că niciun fel de colaboratori de la nicio bancă din Moldova nu va contacta prin messenger clienții săi. Angajații băncilor îi contactează doar prin telefon. În același timp, colaboratorii băncilor nu vor întreba niciodată despre datele cardului bancar, cum ar fi data expirării cardului, codul CVV2, parola unică. Ei, pur și simplu, nu au nevoie de aceste informații. Tot ceea ce te vor întreba sunt numele, prenumele și câteva date din profilul tău, pentru a confirma că ei vorbesc anume cu tine. În continuare aceasta a mai precizat că unii escroci sună și la telefonul obișnuit, iar numărul de telefon ar putea fi asemănător cu cel al băncii. În acest caz, există un singur sfat: ia cardul tău și vezi care este numărul real al băncii, dar cel mai bine e să-l incluzi în agenda din telefon.