Republica Moldova a fost lovită de pandemia globală la 7 martie, atunci când o femeie cu vârsta de 48 de ani revine din Italia cu o cursă aeriană. De atunci și până la această dată numărul celor infectați depășește o mie, iar numărul deceselor e de 33. Cifre care se schimbă de la oră la oră, de la o zi la alta și cu siguranță că atunci când va apărea ziarul (17 aprilie) statistica va fi cu totul alta. Pe lângă numărul îmbolnăvirilor, epidemia de COVID-19 a adus cu sine și alte probleme și griji.
Una dintre acestea fiind asigurarea populației cu produse alimentare. Și mă refer la acel segment de populație care se află în satele mici, unde nu activează vreo unitate comercială. Dintre aceste localități rurale face parte și Novaia Nicolaevca, sat din componența comunei Mănoilești, care numără aproape o sută de oameni. De ani buni persistă aici problema lipsei unui magazin, dar cumva oamenii nu o resimțeau atât de mult.
Localitatea fiind la traseul național Ungheni-Chișinău și la doar 10 kilometri de Ungheni, mergeau cu transportul public și își procurau cele necesare. Ce fac locuitorii de aici în timpul stării de urgență, când transportul public este restricționat. Valentina Grosu, primarul comunei, ne spune că dacă cineva are nevoie de provizii, sună la primărie ori apelează la un consilier din Consiliul Local și care trăiește aici și întocmește o listă. Angajații de aici se deplasează ulterior și le duc cele cerute. O altă soluție la problemă este prezența lucrătorilor sociali, care au grijă de persoanele singuratice.
Printr-o situație similară trec și cele depărtate de centrul raional. Aici oamenii recurg la fel de fel de măsuri. Unii la copiii care au mașini personale, alții merg pe jos până în satul vecin și cumpără cele necesare, o altă parte, care nu se pot deplasa, apelează la vecini sau la lucrătorii sociali. Tatiana Sîrbu, primarul comunei Hârcești, ne spune că în satul Mânzătești de ceva timp nu mai activează magazinul care e în gestiunea UCOOP Pârlița, din cauza lipsei de angajați. O alternativă era magazinul social al unui partid din țara noastră. Pentru o perioadă nici acesta nu a mai fost în satul în care își duc traiul vreo 300 de suflete. Motivul? A fost sistat comerțul ambulant pe timpul stării de urgență, instituită în țară. Deci, locuitorii din Mânzătești, care în mare parte sunt de vârsta a treia, sunt nevoiți să parcurgă o distanță de aproape un kilometru până la Hârcești pentru a-și cumpăra produsele de care au nevoie. E o distanță relativ scurtă, dar care înseamnă un deal.
Dar luni, 13 aprilie, am revenit cu un telefon la Tatiana Sîrbu, să vedem dacă s-a remediat situația. Îmi spune că totul e bine. A fost reluată activitatea magazinului social. Astfel, cei din Mânzătești nu mai trebuie să se gândească cum să facă față situației.
Problema cadrelor
Potrivit lui Haralambie Chirilov, președinte al biroului executiv UCOOP Ungheni, pe teritoriul raionului Ungheni activează 58 de magazine gestionate de UCOOP Ungheni. Cu problema cadrelor se confruntă UCOOP Cetireni și UCOOP Pârlița. Din acest motiv sunt închise mai multe magazine din satele mici ale raionului Ungheni. La UCOOP Sculeni, Elizaveta Cvasniuc, șefa de aici, ne spune că toate unitățile comerciale care sunt în administrația dânsei activează în regim normal, vânzătorii sunt asigurați cu măști, mănuși și dezinfectant, cumpărătorii intră câte unul în magazin. Și la capitolul marfă sunt aprovizionate magazinele. În cantități limitate – cu hrișcă și orez, deoarece lipsesc la depozitele angro.