Din toamna anului trecut, pacienţii care necesită investigaţie endoscopică la Centrul de Sănătate (CS) Ungheni sunt trimişi pe la alte instituţii medicale. Motivul este că din noiembrie 2015 aparatul, cu ajutorul căruia era efectuat examenul fibrogastroscopic, ar fi defectat.
Cel puţin, aceasta spune directoarea instituţiei, Lilia Scurtu: „Aparatul e vechi şi necesita reparaţie. Am decis să îl scoatem din uz, deoarece reparaţia ar costa destul de mult”. Totodată, dânsa dă asigurări că un alt echipament nou va fi procurat în anul curent, doar că procedura de achiziţie ar fi mai anevoioasă.
Între timp, pacienţii sunt triaţi, unii care necesită control medical la fibrogastroscop sunt trimişi la Spitalul Raional, alţii – la instituţiile medicale din capitală, de la care sunt contractate servicii. Responsabilii de la instituţia respectivă spun că pacienţii care deţin poliţă nu achită serviciul medical. Chiar şi aşa, ultimii concretizează că sunt nevoiţi să aştepte prea mult timp ca să treacă examenul medical. „La Spitalul Raional mi s-a spus că acolo prioritate au pacienţii internaţi în această instituţie, de aceea ar trebui să mai aştept. În acelaşi timp, aş vrea să ştiu despre starea mea de sănătate. Sper să nu se agraveze”, zice Ana Grubii. Dânsa consideră că la CS echipamentul endoscopic e necesar, iar achiziţionarea lui ar trebui urgentată.
Potrivit Liliei Scurtu, fibrogastroscopul e din anul 1998 şi a fost oferit de către Banca Mondială, fiind deja reparat de câteva ori: „18 ani pentru exploatarea unui echipament medical e mult. Nu zic că nu mai avem aparate vechi, însă reparaţia lor e prea costisitoare. Unii au propus ca să îl aducă în ordine cu 60 de mii de lei, alţii – cu 100 de mii. Optăm pentru înnoirea echipamentului”.
Anul acesta, potrivit spuselor ei, pentru luna iunie se planifică să fie desfăşurată licitaţia de achiziţionare a echipamentului respectiv. Endoscopul performant ar costa circa 600 de mii de lei, suma aceasta însă instituţia nu o poate acoperi integral. În acest sens directoarea afirmă că ar fi fost depus un demers pentru a primi finanţare din partea Consiliului Raional Ungheni. Deşi vicepreşedintele raionului, Petru Gherasimov, spune că deocamdată nu a primit vreo interpelare, totuşi această problemă va fi pusă în discuţie: „Sunt la curent cu situaţia creată. La următoarea şedinţă a Consiliului Raional vom include în ordinea de zi şi chestiunea respectivă şi sperăm să îi găsim soluţie şi acoperire financiară”. Potrivit Liliei Scurtu, în fiecare an, CS face procurări de echipamente medicale. Cert e că în mare parte acestea sunt sonde pentru ecograf, microscop, dulapuri, electrocardiografe. Bunăoară, în anul 2014 în acest sens s-a cheltuit suma de 135,5 mii de lei, în 2015 – circa 235 de mii, iar pentru anul în curs sunt planificaţi peste 650 de mii. Totodată în 2014, au fost efectuate 662 de investigaţii la fibrogastroscop, iar în 2015 – 463. În anul curent, circa 130 de pacienţi au primit îndreptare de la medicul specialist de profil ca să efectueze examenul respectiv la alte instituţii medicale.