Iubește tot ce e legat de artă, fiindcă scrie versuri, îi place să picteze și face adevărate opere în patiserie. Dar cel mai mult îi place lucrul manual. Crede că a moștenit această calitate de a lucra manual de la mama ei. Aveam să descopăr pe parcursul discuției noastre că este rudă îndepărtată cu pictorul Emil Childescu. Deci, arta o are în gene Vera Vârtosu, protagonista articolului!
Eu aveam să o cunosc la un eveniment cu lucrări din fetru, care mie personal îmi aduc aminte de copilărie, doar că atunci din acest material se făcea încălțăminte numită pâsle, iar ale Verei emană copilărescul, naivitatea și inocența aceea, care noi, maturii, le-am pierdut și avem momente când le dorim în viața noastră. Vera îmi povestește că a descoperit fetrul dintr-o întâmplare, atunci când decide să o ajute pe sora sa mai mare Valentina, care de mai mulți ani croșeta mărțișoare, și de atunci nu se mai desparte de el. Prima lucrare este o carte educativă pentru fetița ei, asta se întâmpla prin 2016.
Ne mărturisește că poate reproduce orice idee și orice lucrare este personalizată. Timpul de lucru depinde de mărimea și complexitatea lucrării. „La o broșă lucrez cam jumătate de oră, iar la un nume decorativ mai complicat pot lucra chiar și o săptămână. Acord acestei pasiuni cam 2-3 ore pe zi și mai mult noaptea, din motiv că am si serviciu, și două fete care au nevoie de atenția și grija mamei”, ne explică dânsa.
În continuare meșterița ne povestește că cea mai mare provocare pentru ea sunt comenzile clienților pe care trebuie să le execute într-un timp record. „Spre exemplu, ultima lucrare de acest gen a fost un tablou personalizat pentru un preot. În acest tablou am înfățișat o biserică, 6 îngerași și alte elemente decorative. Această lucrare am fost rugată să o fac în 24 de ore, dar timpul necesar pentru ea a fost cel puțin 5 zile”, adaugă ea.
Nu e bătută în cuie varietatea lucrărilor din fetru care le-ar putea face Vera, fiindcă este foarte mare. Ea încă nu a reușit să le facă pe toate, dar are timp, fiindcă se perfecționează, punând în aplicare tehnici și idei noi pentru a crea adevărate opere de artă. Dar, din cele pe care le-a realizat până acum, și anume în Ungheni, cele mai solicitate sunt numele decorative ale copiilor, caruselurile personalizate pentru pătuc și lucrările pentru diferite expoziții, cum ar fi Anul Nou, Mărțișor, Paște etc. Vera susține că toate lucrările îi sunt dragi: „De fiecare dată cum finisez o lucrare consider că aceasta e preferata până la următoarea. Dar cea mai dragă, cred că o să fie cea la care lucrez acum – o ramă foto personalizată pentru fiicele mele”.
Atât de mult iubește ceea ce face că ar lăsa serviciul, dar, din păcate, trebuie să lucreze pentru a le asigura împreună cu soțul un trai bun celor două fiice. „În Republica Moldova lucrul manual nu este apreciat la justa valoare și nu poți să obții un profit foarte mare, care să-ți asigure un trai decent. Pun un preț convenabil pentru a acoperi cheltuielile materiale și munca depusă. Continuu să lucrez din plăcere sufletească. Doar fetrul este refugiul meu din lumea noastră încărcată cu probleme, cum spune fiica mea mai mare: „Pentru mama lucrul cu fetrul este anti-stres”, ne mărturisește Vera.