Peste 500 de copii, părinții și îngrijitorii lor, precum și cadrele didactice au participat la Festivalul Familiei – un eveniment organizat la Cahul și Ungheni de către UNICEF Moldova, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal, Primăriile locale și Consiliile Raionale Ungheni și Cahul, transmite UNICEF Moldova.
Evenimentul promovează stilul de viață activ și incluziunea copiilor cu dizabilități și nevoi speciale în comunitățile lor și este parte a Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană.
„Participarea noastră în cadrul Festivalului Familiei este o ocazie în plus de a ne angaja să fim campioni ai incluziunii, să creăm comunități în care fiecare copil este apreciat și are șanse egale de a participa la activități comunitare, sportive, de a învăța într-un mediu prietenos și incluziv și de a se bucura de o viață fericită. Îndemn pe fiecare să sărbătorim mai des abilitățile fiecărui copil, diversitatea și să contribuim la dezvoltarea unei societăți incluzive”, a menționat Jana Midoni, Ofițer în Educație în cadrul UNICEF Moldova.
„Fotbalul este pentru toți și pentru fiecare. Nu face diferențe și oferă posibilitate tuturor participanților să practice fotbalul pentru un mod de viață sănătos. „Împuterniciți prin fotbal: îmbrățișând împreună un stil de viață sănătos și incluziv” – acest proiect are un impact major pentru promovarea incluziunii copiilor cu dizabilități și nevoi speciale în activitățile sportive și, totodată, a oferit suport cadrelor didactice din regiunile Cahul și Ungheni. Încă o dată am demonstrat că fotbalul este un instrument puternic pentru a promova o serie de abilități importante de viață, atât cât pentru copii, cât și pentru maturi”, a spus Diana Bulgaru, Manager Proiecte Grassroots FMF.
Copiii au participat la cinci probe sportive – conducerea mingii, joc bilateral, handball, fotbal clasic și ștafeta veselă – activități care le-au stimulat curiozitatea și i-au învățat să lucreze în echipă. Pe stadionul raional „Atlant” din Cahul și stadionul municipal din Ungheni, participanții au fost ghidați de doi antrenori licențiați UEFA și de profesorii de educație fizică, instruiți anterior în cadrul atelierelor de incluziune cu privire la integrarea eficientă a copiilor cu dizabilități și cu nevoi speciale în comunitatea școlară, cu accent pe utilizarea activităților sportive.
„Suntem cu toții diferiți și, în același timp, la fel. În primul rând, suntem oameni, cărora ne bate o inimă în piept, o inimă care se bucură sau suferă la fel. Și pentru că suntem oameni, ar trebui să ne îngrijim de toți cei din jur, de semenii noștri, de copiii noștri, indiferent de micile diferențe, de care ei nu se fac vinovați nici într-un fel. O societate sănătoasă înseamnă educație, bazată pe nondiscriminare, empatie, afecțiune, prietenie etc. Toate acestea ar trebui să vină de la părinți, zi de zi, transmise prin propriul exemplu. Evenimentul de astăzi reprezintă o ocazie car ajută adulții să explice copiilor anumite lucruri, care ulterior i-ar face cetățeni responsabili, generoși și omenoși. Mulțumim UE, UNICEF, UNDP și, desigur, FMF Moldova!”, a menționat Tatiana Romaniuc, viceprimar al municipiului Cahul.
„Incluziunea socială, consolidarea prieteniei și a familiei s-a aflat în permanență în atenția Primăriei Municipiului Ungheni. În acest context, salutăm organizarea Festivalului Familiei la Ungheni, un eveniment care, cu siguranță, va avea un impact pozitiv asupra populației, asupra conștientizării de către oameni a faptului că toți suntem diferiți și, totodată, la fel. Doar împreună suntem puternici. Mulțumim inițiatorilor și organizatorilor acestui eveniment important pentru Ungheni și oamenii lui”, a menționat Tudor Gavriliuc, primarul interimar al municipiului Ungheni.
Festivalul Familiei face parte din șirul de evenimente organizate în regiunile Cahul și Ungheni, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE și implementat de UNICEF și PNUD, cu scopul de a contribui la bunăstarea generală a populației, la dezvoltarea unei societăți incluzive care îmbrățișează diversitatea și promovează drepturile fiecărui copil.