Femeile rămân minoritare în comunitatea de afaceri, chiar dacă reprezintă mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova. Această situație este influențată de accesul limitat la capitalul de pornire și responsabilitățile familiale care limitează disponibilitatea femeilor de a dezvolta întreprinderi mai mari. Sunt constatările unui raport de evaluare a programului „Femei în Afaceri”, prezentat în cadrul unui eveniment la care au fost abordate provocările cu care se confruntă femeile antreprenoare din Republica Moldova, transmite IPN.
Abilitarea economică a femeilor este susținută și promovată de stat prin programe de suport antreprenorial. În perioada 2016 – 2022, a fost implementat Programul „Femei în Afaceri”. Prin intermediul acestuia au fost instruite peste 1200 de femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 de proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane de lei, precizează un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au elaborat un nou program de susținere a antreprenoriatului feminin. Conceptul va include suport financiar atât pentru întreprinderile nou create, cât și pentru companiile în dezvoltare. Scopul este de a crește numărul femeilor antreprenoare și astfel a asigura și creșterea economiei, a comunicat secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin, prezentă la eveniment.
„Beneficiile economice ale susținerii abilitării economice a femeilor în Moldova sunt valoroase și doar efortul comun al tuturor partenerilor relevanți – instituții naționale, asociații de afaceri, sectorul privat, parteneri de dezvoltare, mediul academic – ar putea duce la rezultate majore, îmbunătățirea statutului femeilor atât în familie, cât și în comunitate”, a remarcat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară, UN Women Moldova.