În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre pace și despre necesitatea ei. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, tot mai frecvent se vorbește despre acest lucru. În această perioadă, atât în țară cât și în raionul Ungheni au venit mulți refugiați, care au avut și mai au nevoie în continuare de ajutor și susținere.
În acest context în 10 raioane ale țării, inclusiv și în municipiul Ungheni, începând cu luna septembrie a demarat un proiect cu genericul „Femeile din Moldova și Ucraina pentru pace și liderism”. Potrivit Dianei Retcu, partener de proiect, scopul principal al acestui program a fost de a promova, susține și informa populația Moldovei despre persoanele care s-au refugiat și problemele cu care se confruntă.
„Echipa de doamne cu care am lucrat pe parcursul acestei perioade au avut drept scop să devină susținătoare a păcii prin implicare civică, alfabetizare media, pace prin liderism și exprimarea artistică. Premisa a fost războiul din Ucraina care a afectat direct țara noastră, deoarece suntem la frontieră”, a menționat Diana Retcu.
Pe parcursul perioadei de implementare a acestui proiect au fost petrecute mai multe activități, iar cea de final a fost desfășurarea unui concurs de desene cu genericul „Pacea întotdeauna a fost frumoasă”, care s-a desfășurat la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Autorii desenelor au fost elevi din instituțiile de învățământ ale municipiului Ungheni, cu vârsta între 6, 11 și 12 ani, de comun cu unii copii din Ucraina ce s-au refugiat în localitatea noastră împreună cu familiile lor. Aceștia au avut misiunea de a-și comenta desenele și de a recita poezii despre pace.
Cei prezenți la eveniment au fost familiarizați cu femeile-lider din diverse domenii de activitate atât la nivel național, cât și internațional: Regina Regatului Unit, Elisabeta a II-a; Diana, Prințesa de Wales; Oprah Winfrey, realizatoare de televiziune SUA; J.K. Rowling, scriitoare Marea Britanie; Jacqueline Kennedy Onassis, a 35-a prima doamna a SUA; Marie Curie, fiziciană și chimistă poloneză; Maia Sandu, actuala Președintă a RM, femei care, pe parcursul istoriei, au realizat ceva de valoare pentru țara lor, astfel devenind modele demne de urmat pentru multe generații.
Pentru implicare și creativitate, fiecare copil a fost menționat cu diplome și mici cadouri, câte un set pentru desen și obiecte ce simbolizează pacea.