Femeile din Moldova câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații, iar la vârstă pensionară această diferență se accentuează, până la 37%. Deși femeile au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților, numai 47% din totalul femeilor sunt antrenate în câmpul muncii. Femeile din mediul rural au cu mult mai puține oportunități de angajare și sunt expuse mai mult normelor sociale perimate privind rolurile de gen, fiind implicate într-o măsură mai mare în activități neremunerate. Constatările au fost făcute de către Carolina Bugaian, membră fondatoare a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), care consideră că cooperarea între autoritățile publice și organizațiile de suport este vitală în soluționarea acestor provocări, transmite IPN.
La conferința anuală a femeilor antreprenoare: „Visul prinde aripi. Reziliența feminină. Putere și Prosperitate în era crizelor”, Carolina Bugaian a menționat că femeile sunt mai expuse riscului de sărăcie decât bărbații, îndeosebi dacă este vorba de categorii vulnerabile de populație, cum ar fi femeile din mediul rural, persoanele în etate, cu dizabilități și care aparțin grupurilor etnice minoritare. În contextul provocărilor enunțate, este salutabilă aprobarea de către Guvern a Programului de promovare și de asigurare a egalității între femei și bărbați din Republica Moldova pentru anii 2023-2027, Programului național pentru promovarea antreprenorialului și creșterea competitivității, Programului de susținerea a antreprenorialului feminin, precum și a pachetului e-comerț care prevede măsuri de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.
Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a spus că una din prioritățile Guvernului este dezvoltarea economică. E necesar să fie promovat antreprenoriatul, ca Republica Moldova să devină cea mai atractivă țară din regiune pentru afaceri. Mai ales, este vorba despre promovarea antreprenoriatului feminin. O țară care nu include pe deplin jumătate din populația sa pierde din oportunități. O țară care nu oferă șanse egale cu adevărat ratează din propriul potențial. În spatele „cifrelor tristeˮ stă acea oportunitatea care trebuie să fie valorificată prin politici țintite, care să includă femeile în circuitul economic pe deplin, a mai spus ministrul.
Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, a comunicat că statistica menționată arată că femeile nu participă plenar în viața socială și economică a țărilor. Abilitarea femeilor, fortificarea lor, asigurarea participării femeilor în procesul decizional este în atenția specială a Guvernului german. „Două săptămâni în urmă am avut plăcerea să vorbesc la lansarea Rețelei ucrainene a femeilor refugiate în Moldova, care este finanțată de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU. A fost o inițiativă excelentă pentru abilitarea femeilor din Ucraina și, în același timp, să li se dea o platformă să se conecteze, să aibă o voce comună pentru a-și formula nevoile în fața Guvernului-gazdăˮ, a mai spus ambasadoarea.
Conferința anuală a femeilor antreprenoare este la a doua ediție.