Pe perioada epidemiei, femeile s-au implicat în mai multe activități de îngrijire și în activități casnice neremunerate, acestea având un impact asupra vieții lor profesionale. Din cauza responsabilităților de îngrijire, femeile se retrag de pe piața muncii, dar și se izolează de mediul extern. Totodată, pandemia a afectat sănătatea mintală a femeilor. Circa 60% din femeile chestionate spun că le-a fost extrem de dificil să suporte autoizolarea la domiciliu – arată un sondaj realizat de CBS-AXA în perioada 12-23 aprilie, transmite IPN.
Potrivit Nataliei Covrig, analistă la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, divizarea inechitabilă a timpului și a responsabilităților în familie, reies mai mut din steriotipul că bărbații ar trebui să întrețină familia, iar femeile să aibă mai mult grijă de casă. Datele arată că pe parcusul pandemiei femeile și-au asumat într-o proporție mai mare decât bărbații (50%:30%) rolul de educație a copiilor: Această implicare s-a răsfrânt practic asupra tuturor activităților în gospodărie, femeile asumându-și cea mai solicitantă muncă, precum: curățenie, îngrijirea copiilor, pregătirea mesei etc. Bărbații și-au asumat activități mai lejere din perspectiva timpului și a efortului. Ei au fost mai mult implicați în activități cum ar fi plata facturilor sau aprovizionarea familiei cu alimente.
Responsabilitățile de îngrijire au izolat și vor izola și mai multe femei susține Natalia Covrig. Sondajul arată că bărbații au înregistrat mai multe ieșiri din casă și mai multe interacțiuni cu alți oameni decât ceilalți membri ai familiei. Iar femeile și-au asumat majoritatea activităților de îngrijire în familie, respectiv au fost izolate de mediul extern.
Izolarea a afectat sănătatea femeilor. Peste 50% din femei au spus că în perioada de izolare socială a avut de suferit sănătatea lor mintală. A apărut starea de frică față de sănătatea proprie și a membrilor familiei, anxietate, dar și îngrijorări față de violența în familie.
Izolarea socială a sporit și riscul violenței domestice. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției, în primele patru luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2019 și 2018, a crescut numărul de cazuri de violență domestică, dar și numărul de ordine de restricții eliberate.
Rodica Ivașcu, directorare de programe în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, menționează că, din cauza responsabilităților de îngrijire, femeile devin mai inactive pe piața muncii. Sondajul arată că, de la începutul pandemiei, bărbații au muncit mai mult de la muncă, iar femeile de acasă. „Dacă acest tip de muncă nu va fi normalizat și va fi specific doar femeilor, atunci riscăm să avem o nouă formă de excludere a femeilor din câmpul muncii. Nu se exclude faptul că pe viitor ar putea fi o prezență mai mică a femeilor pe piața muncii din cauza responsabilităților de îngrijire”, a declarat Rodica Ivașcu.
Sondajul a mai arătat că pentru mai mulți bărbați drepturile de muncă în perioada pandemiei au fost încălcate. 17% din bărbați au avut concediu neplătit comparativ cu 10% în cazul femeilor. La fel, în cazul bărbaților s-a manifestat un risc mai mare că vor pierde locul de muncă, 20% în cazul bărbaților și 13% în cazul femeilor.
Înainte de criza pandemică, principala sursă de venit a bărbaților a fost activitatea salarială, activitatea agricolă sau non-agriolă, în cazul femeilor presatațiile sociale și remitențele. Reducerea remitențelor din cauza pandemiei ar putea afecta mai mult femeile și familiile cu copii, în special din mediul rural.
Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion de 1003 persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană.