„Femeia – garant al Păcii prin prisma Lecturii” a fost genericul seminarului metodico-practic cu participarea comunității bibliotecare din raionul Ungheni, unde s-a discutat rolul femeii în asigurarea păcii, un subiect important și de actualitate, promovat de biblioteci prin intermediul lecturii.
La eveniment colegii bibliotecari au explorat un itinerar fascinant despre „Femeia – garant al păcii” prin diverse activități preconizate pe agenda de lucru a seminarului.
Bibliotecara, Liusea Ursachi, de la Biblioteca Publică din satul Cetireni, a prezentat o expoziție de carte cu cele mai impresionante cărți ce reflectă femeia promotoare a păcii din toate timpurile, însoțită de o revistă bibliografică asupra cărților expuse. „În calitatea mea de bibliotecară am avut misiunea de a descoperi acea literatură, prin care autorii vin să pună în lumină rolul femeii în diferite ipostaze, ce au rolul de promotoare a păcii, stabilității și bunăstării. Concluzia mea este desprinsă din învățămintele spuse de Baruch Spinoza, precum că „Pacea nu este doar o distanță lipsită de război, ci este o virtute, o stare a minții, o dispoziție pentru bunăvoință, încredere și justiție”. Pentru a înțelege, de fapt, care este esența păcii, omul trebuie să citească, să apeleze la carte”, a relatat bibliotecara.
Un alt compartiment al seminarului l-a constituit expoziția vie, care a reflectat modele feminine în promovarea păcii. „În cadrul acestei expoziții am scos în evidență cele mai renumite nume de femei care au optat pentru pace, cum ar fi Margaret Thatcher, Maica Tereza, Clara Zetkin, Ana Rogers, Nadia Murad și Maia Sandu. Fiecare din aceste personalități, nume sonore pe canvaua timpului au contribuit la promovare păcii prin acțiunile lor nobile. Ele sunt exemple demne de urmat, sunt irepetabile în felul în care s-au afirmat în viața și activitatea lor”, a menționat Adriana Leiba, bibliotecară, Biblioteca Publică Costuleni.
De asemenea, în contextul promovării păcii în viața cotidiană au fost și workshopurile: „Aplanarea conflictelor la locul de muncă”, al cărui facilitatoare a fost Tatiana Ţîcu, psiholog la LT „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni și „Medierea conflictelor în societate”, facilitatoare, Irina Nesteriuc, psiholog la Centrul „Credo” din municipiul Ungheni. „Vreau să menționez că tematica pusă în discuție la acest seminar este una de actualitate, deoarece bibliotecarele constituie un colectiv de femei, unde deseori ar putea apărea unele disensiuni, neclarități, pe care ar fi bine să se știe cum pot fi gestionate corect. Workshopul a fost unul interactiv și de interes pentru participante”, a menționat Tatiana Țicu.
În același context, al promovării păcii a fost și evoluarea utilizatorilor Bibliotecii Publice din comuna Valea Mare, ghidați de bibliotecara Larisa Antoci, cu Teatru de Umbre, prezentând piesa „Mama şi Pacea”.
Momente artistice în cadrul seminarului a fost prilejuite de ansamblul vocal-instrumental „Doiniţele”, Cozma Serghei, conducător artistic; ansamblul folcloric „Crăiţele”, Ganga Mihail, conducător artistic; ansamblul de bărbaţi „Baştina” Cozma Serghei, acompaniator.
„Aș vrea să menționez că activitatea în cauză a cerut multă muncă și pregătire. În comun, însă lucrurile bune se întâmplă și de aceea țin să aducem sincere mulţumiri pentru susținere, implicare și frumoasa conlucrare partenerilor Bibliotecii Publice Măcărești, administrației publice locale, LT „Elada”, Grădiniței „Andrieș”, Bibliotecii Raionale „Dimitrie Cantemir” și Gimnaziului Frăsinești, a concluzionat Mariana Huțuleac, șefa Bibliotecii Publice Măcărești.