În data de 8 februarie, în incinta Palatului de Cultură din Ungheni a avut lansarea unui proiect sută la sută feminin „Femeia modernă – femeia care inspiră”, și anume sesiunea de informare Proiectul „super-femeilor” va fi implementat de Grupul de Inițiativă a Comunității mămicilor din Ungheni, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Vocea femeilor trebuie să se facă auzită tot mai tare. Astfel, echipa proiectului va încerca să ajute femeile, mămicile, să se implice cât mai mult, astfel contribuind la sporirea șanselor de afirmare a femeilor din diferite grupuri, inclusiv femei tinere, reprezentante ale minorităților etnice, femei cu dizabilități, tinere mămici din municipiul Ungheni și localitățile adiacente: Zagarancea și Valea Mare.
Astfel, beneficiarele proiectului, în număr de aproximativ 150 de persoane, își vor dezvolta abilitățile și vor obține noi cunoștințe prin intermediul atelierului de instruire, care va avea patru sesiuni. În cadrul acestora, participantele vor avea oportunitatea să afle răspuns direct de la specialiști la întrebările ce le frământă din diverse domenii, cum ar fi: business, psihologie, sănătate.
Marina Atamuratov, coordonatoarea proiectului a evidențiat următoarele: „Scopul acestui proiect este să facem o comunitate a femeilor „super-femei”. Ce presupune aceasta? Bărbații percep femeile că locul lor este la bucătărie, să crească copii, să aibă grijă de casă, dar, luând în considerație vremurile, noi deja avem și alte funcții. Cel mai important acuma, este să ne simțim puternice în suflet, și respectiv, prin acest proiect asta ne dorim să descoperim la femei, să-și dea seama, că ele pot mult mai mult decât ceea ce cred alții.
Proiectul “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile” este un proiect regional implementat de ERIM Europe și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să consolideze organizațiile societății civile și să îmbunătățească capacitatea lor operațională și organizațională, inclusiv prin evaluarea organizațională, instruirea internă și oferirea de granturi mici.
„Prin intermediul proiectului dat dorim să creăm o comunitate a super- femeilor, o comunitate unde să nu ne oprim doar la seminare, dar ne dorim să ne descoperim pe noi prin diferite activități, cum ar fi: culturale, sportive, să ieșim împreună la odihnă. Este o idee care a pornit în 2017, când am creat cu încă patru mămici, eu fiind a cincea, Comunitatea mămicilor Ungheni. Fiind toate în concediul de maternitate, am început să facem câteva activități dedicate femeilor, cu copii mici. Acuma am trecut la o nouă etapă, ne dorim să nu fim doar pe mămici, dar să fim pe femei în general. Sperăm să ne iasă” a concluzionat responsabila de proiect, Marina Atamuratov.
Prezenți la eveniment au fost reprezentanți din cadrul Primăriei municipiului Ungheni, tinere femei, mămici, interesate de proiect, precum și Violeta Procopciuc, psiholog, care a venit în fața invitatelor cu informații pe cât de utile, pe atât de interesante. Dânsa ne-a vorbit despre rolul femeii, despre cum să depășești situațiile de criză, adevăruri despre viață, și despre relațiile toxice cu cei din jur.
La final, va fi organizat și un târg, unde femeile vor avea posibilitatea sa-și expună lucrările, să-și promoveze potențialul și talentul.
Proiectul are o valoare totală de 2940 de euro și va fi implementat timp de patru luni.