La Ungheni a fost lansat proiectul „Femei și fete în centrul coeziunii sociale și rezilienței comunitare”, implementat de Asociația Obștească „Baștina Frăsinești”.
În cadrul activității de lansare a proiectului au participat 45 de femei și fete din Ungheni și Căușeni, refugiate din Ucraina, la fel și familiile-gazdă, care au aflat despre planul de activități al acestui proiect.
Totodată, femeile s-au familiarizat și cu noțiunile de bază despre violență în bază de gen. Participantele la activitate s-au implicat în diverse acțiuni, cum ar fi schimb de cunoștințe și experiențe de viață, efectele nefaste ale violenței în bază de gen, integrare în comunitate.
Scopul proiectului este de a contribui la realizarea coeziunii sociale între refugiați și familiile-gazdă, precum și acțiuni de informare și sensibilizare cu privire la violența bazată pe gen și serviciile disponibile pentru o mie de refugiați și comunității-gazdă din raionul Ungheni și Căușeni. Astfel, 14 coordonatori selectați și formați vor instrui 200 de femei și fete prin diverse maratoane de discuție.
Pe parcursul derulării proiectului, echipa proiectului își propune să organizeze diverse evenimente, prin intermediul cărora va fi creată această coeziune socială, dar și se vor combate prejudecățile și sterotipurile. În același timp, comunitatea va fi sensibilizată privind violența în bază de gen printr-un flash-mob cu genericul „Stop, traficului de ființe umane!”.
Aliona Manciu, adminsitratoarea AO „Baștina Frăsinești”, coordonatoare proiectului: „În raionul Ungheni locuiesc în jur de 350 de refugiați, dintre care 130 copii, care au nevoie de susținere, atenție, consiliere, în special ce ține de lucrul părinților cu copii care tot sunt afectați de urmările războiului. Oamenii afectaţi de evenimentele de criză sunt copleşiţi, speriați sau tensionați, înfuriați, confuzi, foarte nesiguri cu privire la ceea ce li se întâmplă, iar proiectul nostru îi va ajuta pe aceștia, în special femeile și fetele, să se integreze în comunitatea noastră, să-și dezvolte unele abilități, dar și să cunoască mai multe despre violența în baza de gen”.
Ecaterina Maler, bibliotecară, Hristoforovca: „Probabil că este un proiect mult așteptat în satele noastre, pentru că multe femei stau în umbră, nu-și cunosc drepturile atunci când sunt victime ale violenței. Sperăm că va fi un proiect de succes și în localitatea mea”.
Natalia Popușoi, bibliotecară, biblioteca Căușeni: „În comunitatea sunt circa 40 de refugiate, foarte active și receptive la toate activitățile care sunt organizate de către biblioteca din Căușeni. Eu consider că acest proiect va aduce o plusvaloare și va ajuta ca refugiații din Ungheni, Căușeni și chiar Ștefan Vodă să comunice între ei și să organizeze activități comune. Femeile refugiate întotdeauna au căutat să se implice, să fie active și să se integreze în comunitatea noastră”.
Olga Burlacu, bibiotecară, Ungheni: „Este un proiect mare, pentru toată comunitatea de femei și fete, care le va ajuta să se integreze în comunitate. Ne dorim succese în implementarea acestui proiect”.
Această activitate a fost organizată de AO „Baștina Frăsinești” sub egida Platformei pentru Egalitate de Gen, cu susținerea Gender Centru, în cadrul Programului „Îmbunătățirea accesului la serviciile esențiale de sănătate și protecție împotriva violenței în bază de gen pentru persoanele refugiate din Ucraina și cele din comunitățile gazdă”, susținut de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.