Stela Botez, cunoscută drept „Fata cu cobza”, se află în plin turneu prin țară, unde aduce magia sărbătorilor de iarnă prin colinde și cântece specifice acestei perioade. Ea va ajunge și la Ungheni și ne-a acordat un interviu în care ne-a mărturisit că pasiunea pentru folclor și tradiții nu este doar o parte din cariera sa muzicală, ci și un stil de viață: „Eu promovez folclorul atât prin muzică, cât și prin stilul de viață (…). E frumos să fii popular!” În acest interviu, artista ne vorbește despre importanța colindelor, păstrarea tradițiilor și modul în care îmbină tradiționalul cu modernul pentru atrage și generațiile mai tinere.
Despre turneul „Un colind și-o voie bună”:
– Cum a luat naștere ideea acestui turneu și de ce ați ales să puneți accentul pe colinde?
– Ador colindele ca și gen al muzicii, iar atunci când prin 2017 am mers prima oară cu interpretul Aurel Moldoveanu să cânt în deschiderea concertelor turneului său de colinde în România, văzând atmosfera asta magică, mi-am adresat mai întâi întrebarea ”În Republica Moldova de ce nu se fac concerte de colinde?”, apoi a apărut visul de a avea și eu un turneu de colinde. Au urmat ani de muncă până am îmbogățit repertoriul și am învins frica și iată, sunt aici!
– Ce înseamnă pentru Dvs. să interpretați colinde? Cum reacționează oamenii la aceste cântece tradiționale?
– Simt colindul că este un cântec aparte prin melodicitatea sa, vers și stilistică, iar vocea mea prinde alt contur când interpretez colinde sau cântece de iarnă. Publicul îmi asociază glasul cu un clopoțel și este mângâiat de căldura timbrului vocii mele, eu fiind o interpretă cu voce moale, nu stridentă.
Despre tradiții și obiceiuri:
– În opinia Dvs., cât de importante sunt tradițiile și obiceiurile pentru identitatea noastră ca popor?
– Tradițiile și obiceiurile, mai ales cele de iarnă, sunt reprezentative neamului nostru și este frumos și sfânt să le respectăm, să le păstrăm și să le promovăm continuu. Astfel ne păstrăm vie identitatea socio-culturală.
– Cum putem încuraja generațiile tinere să le respecte și să le perpetueze?
– Personal, ca să atrag tineretul spre folclor, îl cânt stilizat pe alocuri, îmi place să mă joc printre diverse genuri ale muzicii și să experimentez păstrând la bază folclorul. În felul ăsta vorbesc pe limba tinerilor, apoi ei singur caută originalul și se îndrăgostesc vrei nu vrei pentru că asta le curge prin vene.
– Există un moment din copilăria Dvs. legat de tradiții care v-a marcat profund? Cum v-a influențat acesta în cariera artistică?
– Crăciunul copilăriei mele era frumos, datorită și cetelor de colindători, care veneau „cu Steaua”. Aceștia ne colindau în dimineața Crăciunului la nana noastră din satul Gotești, raionul Cantemir, satul de baștină al mamei. Apoi, eu cu fratele cântam la masa de Crăciun „Steaua sus răsare”, iar acest moment pentru mine era culminant în tot amalgamul de tradiții de iarnă.
Colindele și semnificația lor:
– Ce rol joacă colindele în păstrarea tradițiilor de Crăciun? Cum le percepe publicul tânăr în comparație cu generațiile mai în vârstă?
– Pentru că a existat o perioadă de timp când colindele erau interzise și se cântau doar pe ascuns fiecare pe la casa lui, multe colinde tradiționale sunt uitate. Alt aspect al colindului vechi este faptul că e din perioada de dinainte de Hristos și mulți dintre ascultătorii de astăzi îl consideră demodat, prea lung și plictisitor. De aceea, interpreții de astăzi caută să pună în valoare aceste colinde printr-un aranjament muzical mai actualizat ca să-i dea un suflu potrivit generațiilor actuale de ascultători. La noi în Republica Moldova colindele abia prind conturul ăsta și publicul, mai ales cel tânăr, încet-încet, dar foarte încet apleacă urechea.
– Care este colindul Dvs. preferat și ce semnificație personală are pentru Dvs.?
– Colindul vechi preferat este „Sînt doi meri, sînt doi prăsazi”, care m-a făcut să îmi doresc un album de colinde, iar dintre colindele de stea – „Steaua sus răsare” care mi-a marcat Crăciunul în copilărie.
Experiențe din turneu:
– Ați întâlnit comunități sau persoane care v-au lăsat o impresie puternică în acest turneu? Ce v-a impresionat cel mai mult?
– Oamenii care deja au venit la concertele mele „Un colind și-o voie bună” au rămas impresionați de energia acestor cântece și de atmosfera concertului. Au simțit acest spirit al sărbătorilor de iarnă pe care l-am creat prin colinde vechi, cântece de stea și cântece noi de iarnă. Publicul nostru abia acum înțelege că un concert de colinde poate fi și interesant. Sigur că există și oameni din comunitatea mea pe care i-am așteptat cu drag la concerte, dar nu au venit, iar asta îmi dă de înțeles că trebuie să mă focusez pe publicul larg și mai puțin pe comunitatea mică în care eu m-am format. Învățăm prin experiențe.
– Cum vă pregătiți pentru a interpreta colinde în mod autentic și emoționant? Aveți un ritual special înainte de spectacol?
– Nu am un ritual anume. Mă concentrez pe ceea ce am de făcut și fac câteva exerciții de încălzire a vocii și la cobză, pur tehnic.
Perspectivă și planuri:
– Ce proiecte viitoare aveți după acest turneu? Veți continua să promovați folclorul și tradițiile prin muzica Dvs.?
– Da, asta fac din 2010 și asta simt că este menirea mea. Eu promovez folclorul atât prin muzică, cât și prin stilul de viață în care îmi place să mă înconjor cu obiecte tradiționale, activități, adaug elemente de folclor chiar și în stilul vestimentar. E modul meu de a trăi cu identitate.
– Care este mesajul Dvs. pentru toți cei care doresc să păstreze vie moștenirea tradițiilor noastre, dar poate nu știu de unde să înceapă?
– Cei care nu știu de unde să înceapă să mă urmărească pe mine ca opțiune, dacă nu deranjează. Combin cu drag tradiționalul cu modernul și am făcut un stil de viață din asta. E frumos să fii popular!