Spiritul sărbătorilor de iarnă a fost simțit deja în cadrul unui atelier de revitalizare a patrimoniului tradițional, organizat la Centrul de Meșteșuguri „Ca la noi” de la Casa de Cultură din satul Petrești.
Ghidați de meșteri populari și specialiști în domeniul culturii, participanții au lucrat la confecționarea măștilor zoomorfe tradiți-onale, specifice obiceiurilor de iarnă. Sub îndrumarea reprezentanților Centrului de Meșteșuguri „Ca la noi” Petrești și Centrului de Meșteșuguri „Plaiul Fagului” din Rădenii Vechi, au fost create măști diverse, reprezentative pentru patrimoniul cultural al zonei.
„Au fost confecționate măști de urs, blană ursului din stuf, căluții ca la Pârlița și ca la Dănuțeni”, a declarat Galina Moraru, specialistă principală în cadrul Secției Raionale Cultură și Turism Ungheni.
Participanții au combinat creativitatea cu respectul pentru tradiții, folosind materiale diverse pentru a reda caracterul autentic al măștilor. „Am creat după cum ne-a dictat imaginația, ținând cont de elementele tradiționale. Spectacolele din cadrul obiceiurilor de iarnă sunt pline de farmec și culoare, în mare parte datorită măștilor populare. Este îmbucurător să vedem un interes tot mai mare față de acest meșteșug”, a subliniat Tatiana Babin, specialistă în cadrul aceleiași secții.
Entuziasmul partici-panților a fost evident, așa cum a remarcat și Olesea Lazariuc, șefa Căminului Cultural Petrești: „Am rămas mulțumiți că încă ținem la obiceiurile și tradițiile noastre populare, pe care dorim să le promovăm pentru a nu fi date uitării”.
Atelierul a inclus și două expoziții tematice: măști-costum ale Teatrului Popular „Malanca de la Petrești” și o expoziție fotografică intitulată „Fotografii mărturii”, ce ilustrează evoluția mălăncii de-a lungul timpului. De asemenea, o selecție de măști va fi expusă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, în cadrul expoziției „Alaiul măștilor unghenene”, programată pentru 27 decembrie.
Evenimentul de vernisare va include și o reprezentare a jocului „Cocostârcul” din Măcărești, iar măștile realizate la Petrești vor fi prezentate în cadrul festivalului raional „După datina străbună”.
Astfel, tradițiile populare continuă să inspire comunitatea, oferind un prilej de celebrare și păstrare a identității culturale.
Marin Zazuleac