Nu vorbim pe aceste teme. Deseori evităm să le facem publice, să le includem în lista de priorităţi, să cerem surse de la finanţatorii externi, cu toate că autorităţile locale nu neagă că şi aceasta este una din problemele actuale ale oraşului. Şi dacă un veceu public lipseşte de mai mulţi ani în Ungheni, iată că de ceva timp a fost închis pentru reparaţie şi cel de la piaţa din cartierul Tineretului. La insistenţa comercianţilor, încă în toamna anului trecut a fost instalat un veceu biologic, chiar lângă staţia de autobuze şi o gheretă de flori(!)
Într-o ţară europeană, dar să nu ne ducem departe, să luăm exemplul României, în fiecare centru comercial există un veceu şi este deschis pentru toţi clienţii. Dar iată la cel din cartierul Tineretului au acces doar comercianţii. Oamenii care s-au ciocnit de această problemă spun că trebuie să ceară cheia şi de multe ori persoana responsabilă nu este de găsit. În plus, mirosul izbitor pe timp cald îţi trezeşte o senzaţie neplăcută, iar când treci pe alături gândul te duce la incapacitatea noastră de a soluţiona o problemă care pare a fi una banală, dar atât de vitală. Subiectul dat a fost abordat de către locuitorii cartierului şi la una din consultările publice organizate de către echipa redacţională a ziarului în parteneriat cu Primăria oraşului Ungheni. „Ies de la serviciu la ora 17.00 şi de fiecare dată sunt nevoită să trec pe lângă veceul biologic. Îmi este ruşine, dar sunt şi mâhnită din cauza lipsei de cultură. Cum să îi explici unui copil când te întreabă de unde vine acest miros, de ce veceul este instalat în văzul tuturor şi nu undeva între garaje”, a menţionat ungheneanca Ana.
Eduard Balan, viceprimarul oraşului Ungheni, explică, în curând situaţia va fi redresată, iar tabloul jalinic „al veceului singuratic” va dispărea din peisaj. „Proprietarul fostului veceu public a decis să facă unele schimbări, a început lucrările de reconstrucţie a imobilului. Aceasta înseamnă că la parter va fi construit un veceu public, iar la etajele de sus se va desfăşura activitatea comercială. Dacă nu va respecta condiţiile, nu va primi autorizaţie de funcţionare”, a menţionat viceprimarul.
Cât va mai dura până locuitorii şi oaspeţii oraşului nu vor fi nevoiţi să îşi amintească cuvintele medicului de la aparatul roentgen — „nu respiraţi, acum respiraţi”? Ion Bolganschi, fiul proprietarului imobilului, de data aceasta responsabil de lucrările de pe şantier, a explicat: „Desigur, va fi deschis un veceu public, doar că la moment avem unele probleme cu livrarea teracotei. Totuşi, mai întâi vom deschide veceul, după care vom continua şi lucrările în interiorul imobilului”. Volumul lucrărilor efectuate în proporţie de 40 la sută impresionează: intrarea din partea dreaptă a clădirii, reţele inginereşti instalate, spaţiu pentru bărbaţi, dame şi persoana de serviciu.