Alimentația copiilor în instituțiile de educație ar trebui să fie o prioritate și să corespundă normelor, iar produsele alimentare să fie selectate astfel, încât să nu dăuneze sănătății. Totuși, până nu demult, în meniul copiilor erau incluse mezelurile, despre care se vorbește că nu ar fi produse sănătoase.
Specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică (CSP) Ungheni spun că Ministerul Sănătății, ca urmare a demersurilor părinților, a efectuat anumite modificări în meniul copiilor din școli și grădinițe. Ordinul privind consumul de carne în instituțiile de învățământ general a fost deja publicat în Monitorul Oficial, deci trebuie puse în aplicare noile prevederi. Raisa Popovici, directoarea CSP, afirmă că acesta ar fi primul pas, iar ulterior din meniurile copiilor ar putea fi excluse și pârjoalele, chiftelele: „De mult trebuiau să fie efectuate modificările respective, deoarece aceste produse dăunează sănătății copiilor”.
Potrivit aceleiași surse, extrasul din ordinul cu pricina a fost expediat în toate primăriile din raionul Ungheni, inclusiv în instituțiile de educație care activează în condiții de autogestiune. Totodată și directorii taberelor de odihnă au fost informați că trebuie să excludă din meniu produsele din carne procesată.
Carolina Uscatu, asistentă medicală la grădinița „Prietenia” din Pârlița, spune că mezelurile erau preferate de copiii care frecventează această instituție. Totodată dânsa consideră că acestea erau de calitate, fiind procurate de la un agent economic din Chișinău. „Totuși, reieșind din noile prevederi, ne vom conforma și nu vom mai procura mezeluri. Doar că ar fi trebuit ca și în magazine să nu mai fie propuse spre vânzare, pentru că astfel copiii oricum le vor consuma”, zice asistenta medicală. Deși responsabilii de la CSP recomandă ca în meniul copiilor să fie inclusă carnea de pui, de rând cu cea de vită, iepure, asistenta medicală consideră că e puțin probabil ca să fie ușor de realizat: „Am vrea ca în meniu să fie incluse produse cât mai calitative, variate, însă ne limitează norma zilnică bănească pentru alimentația copiilor, care nu ar trebui să depășească 16,05 lei”. Dânsa menționează că, cel mai probabil, copiii din Pârlița vor consuma produse din carne de pui, deoarece cea de vită e mai greu de preparat, dar și de găsit, pentru că furnizorii nu participă la licitație.
Maria Antoniuc, directoarea Gimnaziului „Elada” din Măcărești, spune: „Am discutat cu colegii și până la începerea noului an școlar vom găsi ce produse să includem în locul mezelurilor. E o propunere bună”. Dânsa este de părerea că cel mai bine ar fi să procure legume, fructe, carne de vită „decât piept de pui și gambe, care pe jumătate sunt gheață ”. La gimnaziu, după finalizarea anului de studii, nu sunt rezerve de produse alimentare, iar în luna august vor fi organizate licitațiile publice.