Locuitorii satului Florițoaia Veche sunt alarmați de faptul că de aproape o lună nu au apă. Când va fi, nimeni nu spune precis, ca și despre cauze. După cum ne-a comunicat una dintre interlocutoare, tarifele la apă sunt în creștere – 11 lei, 15, 17, dar acest lucru nu rezolvă problemele legate de furnizarea apei în satul Florițoaia Veche. „Suntem gata să plătim și 19 lei, doar să avem apă în permanență”, se lamentează ea.
Poate este din cauza datoriilor, deoarece de mai multe ori satele Florițoaia Veche, Unțesti și Cetireni au rămas fără apă din acest motiv? Nu, spune interlocutoarea, nu e vorba de datoriile sătenilor, ci de anumite defecțiuni ale utilajelor care captează apa din râul Prut sau altceva de genul acesta. „Suntem gata să scriem la Guvern, dar oare autoritățile locale chiar nu pot face nimic și trebuie de fiecare dată să ne adresăm în capitală?”, se întreabă femeia.
Președintele raionului Ungheni, Alexandru Ciuvaga, a menționat că, din cauza unei avarii serioase, nu numai acest sat a rămas fără apă. Pentru a lichida consecințele, sunt necesare detalii care pot fi achiziționate doar în București, însă Stațiunea Tehnologică de Irigație Ungheni nu are fonduri pentru acest lucru.
Apropo, cititorii ar trebui să țină minte că noi am scris săptămâna trecută în ziar că Stațiunea Tehnologică de Irigație Ungheni, care în ultimii ani a avut probleme grave cu restanțele salariale, furnizează apă din râul Prut către sistemul de alimentare cu apă a 12 sate din raion.
Potrivit lui Alexandru Ciuvaga, la ultima ședință a Consiliului Raional de legislatura precedentă s-a decis alocarea a 70 de mii de lei Stațiunii Tehnologice în aceste scopuri. Deși exista deja un acord cu Bucureștiul, nu a fost posibil să se transfere fonduri în contul bancar al stațiunii, deoarece Serviciul Fiscal lua totul de pe el pentru datorii. Abia la 23 octombrie (când a avut loc conversația noastră – nota autorului) au reușit să soluționeze problema privind transferul la nivelul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și, în câteva zile urmează să fie transportate toate cele necesare. Contând pe operativitatea organizației de reparații din Chișinău, se poate presupune că, în această situație de forță majoră, specialiștii acesteia vor face tot ce depinde de ei.
Interlocutorul a menționat că nu a fost apă două săptămâni și nu o lună. Nimeni nu a fost de vină pentru această avarie și nici Parlamentul, nici Guvernul nu ar fi putut ajuta în acest caz. Singurul lucru pe care l-ar dori de la acesta din urmă este să permită de a aproviziona cu apă potabilă, nu tehnică, așa cum este acum, de către întreprinderea „ApaVital” Iași, care este gata să vândă apă la prețul de 1 RON satelor de pe malul Prutului din cinci raioane. Deocamdată, Guvernul caută anumite scheme ilegale, dar este bine că acordurile rămân în vigoare. Când va fi format noul Consiliu Raional, va fi ales președintele, soluționarea acestei chestiuni, putem spune, globale va fi transferată acestora. Actualul președinte a spus că își va informa colegul și îi va explica totul.
Apropo, nu trebuie să ne grăbim să calculăm cât vom putea economisi fiind aprovizionați cu apă din Iași, să nu uităm că între tariful de 1 RON și tariful la apă pe teren va sta ANRE, care poate calcula „foarte bine”, la fel ca specialiștii noștri. Noi vom socoti atunci când vor putea furniza apa.
După câteva zile, l-am întrebat pe șeful Stațiunii Tehnologice de Irigație, Valeriu Jalbă, dacă Consiliul Raional a transferat bani în contul lor. El spune că au fost deja transferați la București, dar, cu toate acestea, detaliile necesare vor fi gata abia peste vreo 10 zile, deoarece se pare că acum nu se mai fabrică și vor fi făcute la comandă. Oare sistemul de irigații din Ungheni este atât de vechi, încât pentru el nici piese de schimb nu sunt? Interlocutorul spune că nu este vechi, deoarece aproape totul s-a schimbat, dar în Moldova nu există țevi de care sunt necesare. De cât timp va fi nevoie apoi pentru reparații? Se pare că vor reuși într-o zi sau două. Într-un cuvânt, vom aștepta apa până pe la 10 noiembrie ținând cont de obișnuința noastră de a amâna, dar dacă totul va decurge așa cum a spus Valeriu Jalbă, apa va fi pe 5-6 noiembrie. Principalul lucru este să avem răbdare.