O surpriză a avut Ştefan Dabija din Măgurele când s-a întors acasă din spital. De la poartă a observat schimbarea. Gardul vopsit, intrarea casei adusă în ordine, iar camera în care cunoştea pe de rost fiecare crăpătură, de mai mulţi ani fiind ţintuit la pat, arăta cu totul altfel. „Mai sunt oameni buni pe lumea asta!”, a exclamat dânsul. Ştefan Dabija a rămas fără picior cu mulţi ani în urmă, a fost şef al căminului cultural din localitate care-i poartă numele şi astăzi.
Un grup de consătence a decis să îi dea o mână de ajutor. S-au înţeles ca anume când Ştefan Dabija va fi internat în spital, ele vor trebălui prin gospodăria lui. „Una a adus vopsea, alta tapete, var şi aşa am adus în ordine o cameră şi intrarea în casă. În celelalte camere era curăţel, dar am împrospătat”, spune Rodica Căldare, contabilă-şefă la primărie. Femeia spune că lui Ştefan Dabija, care a rămas văduv de vreo zece ani, iar despre unicul său fiu nu mai ştie nimic, i-au dat lacrimile când a văzut ce bunătate de faptă i-au făcut consătenii. „Se vede că am respect în acest sat. Vă rog să menţionaţi numele oamenilor cărora nu le este indiferentă soarta mea: Larisa Coşciug, Rodica Caldare, Rodica Dabija, Anastasia Caldare, Victoria Ciubuc, Lucia Coşciug, Ana Reşetnic şi Elena Stratu”, spune dânsul. Printre aceste femei a fost şi vecina lui, Eleonora Dabija, care este rudă îndepărtată a acestuia. Nu doar că a dat o mână de ajutor, dar are grijă ca Ştefan Dabija să mănânce bucate calde, îi mai aduce o căldare cu apă. „Am mare noroc de familia Eleonorei, care mă îngrijeşte, mă ajută. De unul singur îmi e greu, mai ales că sunt ţintuit la pat”, spune bărbatul şi îşi aminteşte că ultima dată reparaţie în casă a făcut pe când soţia sa încă era în viaţă.
Autorităţile publice locale salută astfel de iniţiative. Primarul Sergiu Bodrug spune că apreciază eforturile femeilor şi încurajează voluntariatul, deoarece posibilităţi de a interveni financiar în cazul de faţă nu sunt: „Am dori să ajutăm cu bani, dar putem doar o dată în an, atunci când consilierii locali votează pentru alocarea unei sume anumite drept ajutor material. Ştefan Dabija e o personalitate a satului nostru şi ne vom strădui să îi monitorizăm situaţia şi să îl ajutăm cu ce putem”.
Apropo, Ştefan Dabija beneficia de asistenţă personală, însă de mai mult de jumătate de an a rămas pe cont propriu: „O familie avea grijă de mine, însă are şi ea necazurile ei, creşte trei copii. Trebuia să mă mut la ei şi nu am dorit să le creez deranj”. Totodată şi primarul Bodrug spune că s-ar fi interesat de situaţia consăteanului la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei: „Mi s-a explicat că are un fecior, este proprietarul unei case, are pensie şi că nu poate beneficia de ajutor social”.
Într-adevăr, Tudor Rădeanu, şeful direcţiei respective din raionul Ungheni, spune că bărbatul a avut asistent personal, cu care însă a întrerupt legătura din anumite motive. Responsabilul nu a putut spune dacă va fi iarăşi integrat în acelaşi serviciu social, având în vedere starea lui de sănătate: „Avem 180 de cereri pentru serviciu de asistenţă personală, iar locurile care pot fi finanţate sunt 60. Spuneţi-ne cum să procedăm? În plus, lui i s-a oferit această şansă, dar el a renunţat la ea”.
La moment este deservit de lucrătorul social din sat. Potrivit Vioricăi Său, şefa Serviciului persoane în etate şi cu dizabilităţi, dânsul a beneficiat de ajutor pentru perioada rece – câte 315 lei pentru lunile noiembrie 2015 – martie 2016.