Monografia „Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni. Izvoare spre cer” a fost lansată vineri, 16 iulie, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”.
La eveniment au participat autorul de text, Corneliu Prepeliță și autorul de imagine, Sergiu Cotruță; directorul bibliotecii, Nadejda Mihai; scriitorul și creatorul de concepte culturale, Ștefan Susai; bibliotecari din localitățile municipiului, dar și alte persoane.
Documentarea pentru carte a început încă în 2020. Autorii au cutreierat localitățile municipiului, începând cu Frăsinești. În total, cartea prezintă 157 de fântâni cu cumpănă din 34 de localități ale raionului. Dintre acestea, 131 de fântâni sunt încă utilizabile, iar celelalte 26 sunt părăsite și nefolosite. „Ne dorim să promovăm valorile culturale etnografice ale raionului, și în același timp să venim cu un suport la orele de istorie din școli. Dorim ca această carte să fie un bogat tezaur al raionului”, a menționat autorul Corneliu Prepeliță.
Pentru a valorifica importanța și a accentua diferențele din trecut, cartea conține și unele imagini ale acestor fântâni cu cumpănă. Unul dintre aceste exemple este în localitatea Cornova, fotografiile fiind identificate în cadrul unui studiu sociologic din 1931 și oferite de către politicianul, economistul, conferențiarul universitar, publicistul și fotograful, deputat în Parlamentu Republicii Moldova în legislaturile 1990-1994, 1998-2001 și 2021-2025, este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova, Vasile Șoimaru.
Editarea cărții a avut un parcurs anevoios, cheltuielile nefiind acoperite încă în totalitate, deoarece s-au oferit doar 10 mii de lei din partea Consiliului Municipal Ungheni. Aceasta poate fi achiziționată cu 120 de lei, chiar de la autori.
Cartea a fost lansată și în capitală, pe 15 iulie, în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.