În cadrul proiectului „Fântânile satului meu”, în biblioteca publică a satului Grăseni, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, care are loc pe 18 septembrie, s-a desfășurat un eveniment care i-a impresionat pe participanți. De ce? Conducătoarea teatrului model „Gură spartă” de la Todirești, Viorica Culeac, explică: „Mulți săteni, în special oameni în vârstă, au fost invitați la eveniment, anterior desfășurându-se multe lucruri pregătitoare. Am vorbit despre fântâni, a căror importanță este greu de supraestimat în sat, despre modul în care au fost construite înainte, pentru că era o artă întreagă și nu toată lumea putea determina un loc pentru aceasta”.
Aici s-a vorbit mai mult despre fântânile vechi, iar în sat sunt 10, iar una dintre ele, în general, se spune, a fost construită în 1900. Fiecare dintre ele a avut propriul său meșter. Șefa bibliotecii satului, Olga Dereș, a relatat despre faptul că, după ce locul a fost stabilit pentru fântână, copiii au început să-l săpe, iar femeile, care mergeau pe alături, chiar nici nu ar fi avut dreptul să privească spre lucrările ce se efectuau. Viorica Culeac adaugă că, în timp ce este săpată fântâna, oamenii de asemenea nu trebuie să se certe acasă. Dânsa știe câte ceva despre istoria apariției fântânilor din sate, dar a auzit despre unele dintre subtilități doar aici, la bibliotecă, de la locuitoarea satului Maria Halus.
În cadrul aceluiași eveniment, Olga Dereș a organizat o degustare de apă, luând-o din două fântâni, un izvor și dintr-o sticlă de fabrică, turnând-o în ulcioare și numerotându-le. Participanții au recunoscut că cea mai gustoasă apă era în ulciorul cu numărul 2, care s-a dovedit a fi apă de la izvor. Aici s-a vorbit și despre cei mai buni stăpâni care au grijă de fântânile lor, despre cei care îngrijesc de izvoare. S-a decis ca festivalul fântânii din sat să fie tradițional și să se vorbească în cadrul acestuia nu numai despre fântâni, ci și despre cei care nu uită de aceste surse de apă. Viorica Culeac, impresionată de eveniment, a menționat că este posibil ca un asemenea festival să fie organizat și în satul lor. În încheiere au evoluat artiștii teatrului „Gură spartă” și talentata interpretă de cântece populare Elizaveta Mamaliga.