În 2019, la prima ediție a Festivalului Internațional de Epigramă „Efim Tarlapan” de la Măgurele, mi-a atras atenția o fântână cu cumpănă. E situată chiar în centrul micului sătuc de lângă Movila Măgurii, al doilea deal ca altitudine din țară și unde anual se desfășoară un eveniment amplu cu scopul de a atrage turiști în zonă.
După ce am revenit la Ungheni, am decis să fac un material despre Măgurele și despre fântâna cu cumpănă. Să-i aflu istoria și dacă ar fi posibil să fie valorificat ca un punct turistic de către autoritățile publice de aici. Fostul primar al satului, Sergiu Bodrug, ne-a declarat atunci că, de fapt, în Măgurele ar exista mai multe și că nu s-a gândit până atunci că ar prezenta vreun interes, în afara celui de a servi oamenii cu apă („Măgurele – satul dintre dealuri”, 15 iulie 2019). Totuși după discuția noastră Sergiu Bodrug și-a notat în agendă ca scop valorificarea acestora și atunci când a fost lansarea unui alt obiectiv turistic, „La Trei Cruci”, a adus la cunoștința locuitorilor din Măgurele, dar și a unor finanțatori, că următorul proiect de turism, care va fi implementat aici vor fi anume aceste fântâni. Se pare că agenda a rămas carte de căpătâi pentru succesorul său, Andrei Căldare.
La aproape un an pe rețelele de socializare sunt publicate poze în care sătenii împreună cu autoritățile publice lucrează de zor la… repararea acestei fântâni cu cumpănă din centrul satului. Acum, vă spun sincer, m-am bucurat enorm că s-a luat atitudine, că au decis că, pe lângă faptul că oamenii utilizează acea apă în viața de zi cu zi, ea mai reprezintă și un monument istoric.
Rodica Dabija, șefa Bibliotecii Publice din localitate, ne spune că în sat sunt 15 fântâni cu cumpănă. „Una dintre ele este cea din centrul satului. A fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de către Mihalache Dabija. Fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o, astfel că lumea știa că pleacă după apă la fântâna lui cutare. Unii localnicii o numesc și în prezent „fântâna lui Mihalache Dabija”, ne specifică dânsa.
Andrei Căldare, primarul actual al satului Măgurele, contactat de noi, ne-a declarat că valoarea lucrărilor, vopsirea colacului într-un prim strat, betonarea de jur-împrejurul colacului, amenajarea terenului adiacent, au adus și pus sol fertil pentru a sădi flori, construirea unui uluc pentru adăparea animalelor și instalarea unui gard, s-au ridicat la 11 mii de lei. Bani din bugetul public după ce s-a făcut corelarea acestuia. Primarul ne mai spune că urmează să fie instalată și o răstignire din piatră de Cosăuți, după care colacul va fi vopsit în culorile tricolorului. „Zona aceasta acum a devenit o adevărată frumusețe”, ne spune dânsul. Primarul le mulțumește tuturor celor care s-au implicat în renovarea acestui monument.
În viitor autoritățile publice de aici își propun să renoveze toate cele 14 fântâni cu cumpănă.