În satul Romanovca față de fântâni întotdeauna s-a manifestat o grijă deosebită, mai bine zis, față de conținutul lor. În fiecare an, efectuând lucrări de pregătire pentru curățare și reparații, organizau sărbătoarea fântânilor, omagiau cei mai buni gospodari. Iar inițiatorii acestei sărbători în 1988 au fost Grigore Dulce, la acea vreme președintele consiliului așezării de tip orășenesc Cornești, și Ion Vatamaniuc, secretarul organizației de partid a sovhozului-fabrică „Codru”.
Conversația despre fântâni lansată în ultimul număr al „Unghiul”-ui l-a încurajat pe Ion Vatamaniuc să propună inițiativa că ar fi bine să protejeze fântânile publice situate de-a lungul traseului republican, s-ar putea spune, internațional, Ungheni-Chișinău. Ion Vatamaniuc a menționat că la fântâna de la ei din sat, mașinile se opresc foarte des și oamenii beau apă. La fel și în alte locuri, mai ales vara. Ce-i drept, oamenii noștri, fără a se sinchisi și a se sfii, beau apă direct din căldare – este probabil mai bună – iar dacă le faci observație că este cană și ar fi bine să bea apă din ea, mai ales acum, când coronavirusul se plimbă prin lume, în loc să-și ceară scuse, încep să răspundă obraznic că ce, ție nu ți-i totuna? Iar zilele acestea, a remarcat interlocutorul, s-au oprit doi bicicliști. După steaguri și-a dat seama că sunt polonezi. Ei au băut apă și au spus că „dobra woda”.
Și pentru a o face și mai „dobra”, el plănuiește de mult să instaleze o pompă și să creeze condiții normale pentru a bea un pahar cu apă rece la drum de la robinet, și nu o cană dintr-o căldare. Potrivit acestuia, în această fântână se adună apa de pe toate înălțimile Corneștiului și nu seacă niciodată, chiar și atunci când e secetă. „Înțelegeți, în Germania nu vei găsi cel puțin o fântână descoperită, ca la noi, toate sunt închise, fiind dotate cu pompe. Aș instala-o chiar eu, dar în capitală costă 6000-8000 lei, în timp ce prețul nu ar trebui să depășească 1000 de lei”, se plânge interlocutorul.
Ce-i de făcut? Atunci s-a decis să se adreseze la Consiliul Raional. Poate va lansa inițiativa de a amenaja fântânile de-a lungul traseului național sau, cel puțin, de a ajuta locuitorii din Romanovca să procure o pompă. Vom afla cât de realizabilă este acum… Dar nu am putut afla marțea trecută dimineața, se pare că toți se pregăteau pentru întâlnirea cu ministrul de Interne, pământeanul nostru, Pavel Voicu. Să sperăm că cineva va fi interesat de această propunere, despre care vom afla cu siguranță.
Nota red.: Izvorul Bacchus este unul din multele izvoare, aflate la traseu și lăsate în voia bălăriilor. Despre el am scris și acum 2 ani, situația nu s-a schimbat. ”Iaca, aș bea că este de unde, dar nu am cum ajunge…”. Așa ar spune orice om care ar trece pe lângă izvorul „Bacchus”, aflat în apropiere de traseul național Ungheni – Chișinău, la intrare în satul Romanovca, localitate din componența orașului Cornești. Izvorul este „păzit” de un gard viu de stuf. Podețul, care cândva era calea de acces până la izvor, a rămas doar o imitație, scândurile fiindu-i furate. Unica dovadă că a fost e doar carcasa cu tăblița, care confirmă că acolo este un izvor cu numele „Bachus”.