Săptămâna trecută, în incinta LT „Mihai Eminescu” a avut loc un „Rendez-vous cu familiile de succes” din orașul Ungheni, activitate care face parte din proiectul „Școala viitorilor părinți” și are drept scop formarea și dezvoltarea competențelor parentale la tineri.
Acest proiect este realizat de Grupul de inițiativă „School Family”, în cadrul Programului Raional de Granturi ediția 2020, pentru organizațiile de tineret și grupurile de inițiativă ale tinerilor din raionul Ungheni, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, co-finanțat de Consiliul Raional Ungheni, coordonat și implementat de către Direcția Educație.
Astfel, la eveniment au fost invitate trei familii din orașul Ungheni și anume familia Lițiu, familia Babenco și familia Prepeliță. Aici au fost organizate câteva probe. Cuplurilor le-au fost propuse diferite jocuri de grup, unde atât ei, ca mentori, precum și elevii ca participanți, au trebuit să aleagă câte un obiect-simbol, ca mai apoi să facă legătura dintre acel simbol și subiectul întâlnirii la care au fost invitați.
De la familia Lițiu am aflat că a forma o familie este o decizie foarte importantă, și tot ea implică anumite atenționări, ce e bine să faci și ce nu e bine. „La început, contează foarte mult să stabilești dacă ești compatibil cu celălalt. A fi incompatibil înseamnă o viață dificilă. La accidentul numit divorț se ajunge atunci când dispare ceea ce i-a apropiat pe cei doi, din diverse motive. Când dispare apropierea dintre oameni, respectul, înțelegerea, atunci intervine acest accident. Noi am trecut prin dificultăți foarte mari la un moment dat, dar am rămas împreună. Dificultatea era așa de mare, că am rămas amândoi fără serviciu, dar am luat-o de la capăt” a evidențiat Petru Lițiu.
Familia Prepeliță a susținut ideea că părinții sunt cei care îi îndeamnă, îi încurajează pe copii, îi educă, și întotdeauna trebuie să fie cu ochii pe copiii lor. La cea de a doua probă, și anume care e cauza rupturii dintre soț și soție, Corneliu Prepeliță este de părerea că „situația economică din țară îi face pe mulți oameni să plece, și aici apare acea distanțare dintre soț și soție, care influențează foarte mult relația care a fost creată de la bun început dintre cei doi. Dacă e să luăm perioada cu 10, 20 de ani în urmă, vedem că rata divorțurilor era mult mai scăzută, față de ceea ce avem astăzi”.
„Familia se menține prin bunătate, iar prin familie se menține societatea. Dacă e să luăm DEX-ul, familia, este o celulă creată din soț și soție și discipoli. Toată viața trebuie să avem grijă de familie și să ne mândrim că o avem” a afirmat familia Babenco. „Uneori se dorește prea mult de la viață, cerințele fiind exagerate chiar, acesta fiind unul dintre motivele divorțurilor. Orice prietenie se termină acolo unde se termină încrederea. Așa e și în familie. Dar anume răsfățul, neîncrederea și lipsa de respect duce la divorț, cu copii abandonați și familii distruse”.
De asemenea, la activitate a fost prezentat un sondaj cu scopul de a identifica viziunea tinerilor cu privire la statutul de părinte, precum și cunoașterea opiniilor tinerilor cu referire la implicarea părinților în creșterea și educarea copiilor.