Din cele comunicate de către specialiștii de la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Familiei, 7944 de familii din raionul Ungheni au obținut ajutoare de încălzire pentru perioada rece a anului.
Cei mai mulți solicitanți provin din mediul rural. O statistică conform procentajului de beneficiari arată că în comunele Condrătești, Florițoaia Veche, Sinești și satele Bumbăta, Unțești, Cornova, Năpădeni și Rădenii Vechi peste 13% din numărul total de locuitori beneficiază de ajutorul pentru perioada rece a anului. La celălalt pol se află comunele la care cota nu depășește nici măcar 5%, aici ne referim la comuna Zagarancea, satul Bușila și municipiul Ungheni.
Marcela Ciugureanu, specialistă în administrarea ajutorului social, ne spune că după numărul de cereri înregistrate și acceptate în luna decembrie, din municipiul Ungheni 1201 persoane au primit un astfel de ajutor, în orașul Cornești – 231, comunele Agronomovca – 72, Alexeevca -111, Boghenii Noi – 102, Buciumeni – 101, Cioropcani – 320, Condrătești – 164, Florițoaia Veche – 299, Hârcești – 214, Măcărești – 355, Mănoilești – 263, Morenii Noi – 135, Negurenii Vechi – 185, Petrești – 254, Pârlița – 327, Sculeni – 522, Sinești – 148, Todirești – 399, Zagarancea – 160, Valea Mare – 311, satele Bumbăta – 285, Bușila – 77, Cetireni – 224, Chirileni – 98, Cornești – 208, Cornova – 139, Costuleni – 309, Măgurele – 90, Năpădeni – 129, Rădenii Vechi – 227, Teșcureni – 107, Unțești – 237.
Pentru a afla care este situația de facto în localitatea în care cel mai mare procent din populație beneficiază de acest ajutor, am discutat cu primarul satului Unțești, Nicolae Sorotinschi. Acesta ne-a confirmat faptul că majoritatea locuitorilor sunt persoane de vârsta a treia, iar pensia le este insuficientă pentru a acoperi și cheltuielile pentru încălzire. Dânsul ne-a mai comunicat că, deși în privința ajutorului pentru perioada rece a anului a ținut să asigure majoritatea familiilor defavorizate, în privința ajutorului social are mai multe observații. O bună parte din membrii familiilor care primesc ajutor social, deși sunt apți de muncă, nu vor să muncească, fiindcă ajutorul de care beneficiază ar fi mai mare decât salariul.
„Cred că noua modificare legislativă privind acordarea ajutorului social prin care ni se atribuie și nouă, primarilor, o oarecare competență, este binevenită. Fiecare persoană aptă de muncă, care primește ajutor social, va fi nevoită să muncească aproximativ 40 de ore în folosul comunității. Din primăvară vom avea foarte mult de lucru, așa că aceste persoane vor fi implicate în toate lucrările care se vor face”, ne-a spus primarul.
Potrivit specialistei principale în administrația ajutorului social, Galina Opincă, în această categorie se încadrează familiile defavorizate beneficiare de ajutor social conform prevederilor legislației și familiile care au un venit global mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat şi mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,6 ori. În prezent, această sumă constituie 1538,92 lei. Mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului, ordinea de stabilire și plată sunt stabilite de guvern.