Biblioteca Națională a Republicii Moldova îşi invită vizitatorii la expoziția cu genericul „Familia-simbol și valoare supremă”, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei. Expoziția, marcată anual pe 15 mai. Expoziţia cuprinde circa 180 de exemplare de documente, are şapte compartimente şi poate fi admirată până pe 14 iunie.
Contactată de IPN, Tatiana Gheiceanu, şefă a secţiei Lectura Publică, a amintit că Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală ONU în 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an. „În fiecare an, ONU alege un motto pentru această zi, iar motto-ul anului 2021 este «Familii şi noi tehnologii», care se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor. Or, pandemia COVID a demonstrat importanţa tehnologiilor digitale în muncă, educaţie şi comunicare”, a spus Tatiana Gheiceanu.
Potrivit ei, scopul expoziției este de a promova rolul familiei în structura generală a societății, importanța sănătății psiho-fizice, dar și a celei moral-spirituale a familiei. „Am expus documente din perspectiva moralei creștine de formare a unei familii sănătoase, ce conțin conversații cu tinerii despre căsătorie, familie și copii; documente ce reflectă locul familiei în structura generală a societății, impactul familiei asupra societății și viceversa. Sunt expuse multe documente din domeniul educației ce reflectă relația dintre familie și școală. Este reflectat folclorul obiceiurilor de familie, istorii ale unor familii de cărturari și intelectuali. Este evidenţiat şi rolul părinților în creşterea, educaţia și dezvoltarea tinerei generații. Sunt expuse şi documente din domeniul serviciului de planificare familială, ghiduri de medicină a familiei – verigă importantă în societate”, a precizat sefa secţiei.
Cele şapte compartimente au tematici diferite – Familia – biserica de acasă, Familia și societatea, Familia și școala, Familia – valori și dimensiuni culturale, Familia – siguranța viitorului, Sănătatea familiei – adevărata fericire a omenirii şi Familii şi noi tehnologii, moto-ul anului 2021. „Şapte, pentru un impact mai mare asupra vizitatorilor bibliotecii, pentru a-i familiariza cu aceste documente din colecţiile BNRM, cu importanța acestei valori majore – familia. La fel, pentru a promova valorile în cadrul societăţii, de a face cunoştinţă cititorului cu aceste titluri, documente care îl pot informa şi posibil schimba percepţia”, a spus Tatiana Gheiceanu.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 14 iunie, perioadă care cuprinde și Ziua internaţională a copiilor, marcată la 1 iunie. În acest context, organizatorii contează pe un interes mare din partea vizitatorilor, mai ales că în cadrul expoziţiei se găsesc documente cu privire la rolul părinților în creşterea, educaţia și dezvoltarea tinerei generații, dar şi multe alte publicaţii pentru părinţi şi copii. „Aşteptăm cu mare drag elevii în această zi, a copiilor, să ne viziteze, să deschidă uşile bibliotecii”, a îndemnat Tatiana Gheiceanu.