La 19 noiembrie curent, portalul Independent.md a publicat o știre în care se afirmă că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va acționa în judecată primăriile din câteva localități din sudul țării, beneficiare ale Programului „Novateca”, deoarece autoritățile locale au gestionat fraudulos banii destinați modernizării bibliotecilor sătești. USAID Moldova dezminte această informație, precizând că nu planifică să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor.
În articolul “Surse: USAID va ataca în judecată mai multe primării din Moldova. E vorba de proiectul “Novateca”, Independent.md anunță că USAID va încerca să recupereze pe căi legale banii de la primăriile, unde „au dispărut banii oferiți pentru dotarea bibliotecilor cu computere, în cadrul proiectului „Novateca”. Cu trimitere la „surse demne de încredere ale portalului”, autorul afirmă că o echipă de revizori a verificat modul în care a fost implementat proiectul, finanțat din banii magnatului Bill Gates și a constatat că în unele biblioteci așa și nu au ajuns computerele pentru care au fost alocați bani. Potrivit portalului, cel mai mult s-a furat în municipiul Comrat, unde au ajuns doar câteva din cele peste o mie de calculatoare destinate bibliotecilor. „Unele instituții au rămas fără tehnică, iar angajatele de acolo ar fi spus că lucrează ca acum 20 de ani.
Mai mult, bibliotecarele le-ar fi spus revizorilor că s-au pierdut fără urmă și banii pentru procurarea cărților. Încăperile nu au fost reparate capital și doar în câteva s-au făcut lucrări cosmetice. Puține dintre acestea s-au ales cu mobilier, fiind vorba însă de doar câteva obiecte pentru uns ochii”, se spune în articol. Portalul nu a solicitat reacția oficială a USAID. Textul a fost preluat de mai multe site-uri, inclusiv: 1news.md, bloknot-moldova.md, omg.md, glas.md, însă niciuna din redacții nu a încercat să obțină comentariul USAID.
USAID Moldova NU planifică să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor-beneficiare
Reprezentanța USAID în R. Moldova a dezmințit informația că ar planifica să inițieze proceduri legale împotriva primăriilor. „Programul „Novateca”, implementat cu susținerea USAID, a îmbunătățit serviciile și resursele a sute de biblioteci din Moldova, astfel transformându-le în adevărate centre comunitare și informaționale, care au devenit vitale pentru localitățile date. Pe parcursul acestui program, USAID a stabilit un parteneriat de succes cu autoritățile publice locale. Contrar anumitor știri, USAID nu planifică să inițieze proceduri legale împotriva la oricare din autoritățile publice locale”, se spune în răspuns.
În ceea ce privește „echipa de revizori, aflată în Moldova pentru a verifica modul în care a fost implementat proiectul „Novateca”, USAID Moldova precizează că „noi nu am evaluat nicio bibliotecă. Nu au fost efectuate activități de audit, nici nu s-au depistat careva încălcări. La moment în țară se află o echipă de evaluatori/cercetători, care adună informația privind programele noastre din domeniul democrației și a bunei guvernări. Echipa își va finaliza activitatea săptămâna viitoare. Aceasta nu este o echipă de auditori/revizori. Scopul activității echipei date este studierea și cercetarea”.
Contactată de portalul StopFals.md, Marina Nedealcova, directoarea Bibliotecii regionale Comrat, a confirmat că nu a fost nicio verificare la bibliotecile din regiune, participante în programul „Novateca”, iar afirmațiile mediatizate de unele portaluri nu corespund adevărului. „În total, bibliotecile din Comrat au beneficiat de 41 de calculatoare, 8 tablete și 10 printere. Le-am contactat personal pe toate cele 10 șefe ale bibliotecilor participante în program și vă asigur că totul este în regulă: toate calculatoarele sunt la loc, ele sunt conectate la Internet și nimic nu s-a furat”. Roman Aricov, specialist pentru proiecte și granturi la Primăria municipiului Comrat, a declarat pentru StopFals.md că nu cunoaște nimic despre vreun audit sau inventariere de la USAID: „Am telefonat la câteva biblioteci și mi-au spus că nimeni nu a fost și prima dată aud despre asemenea verificări. Toată tehnica pe care au primit-o este în biblioteci și oricând poate veni oricine să o verifice. Primăriile niciodată nu au primit bani în acest program”. Același lucru se conține și în răspunsul primăriei.
Programul „Novateca” a fost implementat în 2012-2018 și a prevăzut asigurarea cu computere a bibliotecilor de la sate, conectarea acestora la Internet, dar și instruiri pentru bibliotecari. Valoarea proiectului, finanțat de Fundația „Bill & Melinda Gates”, este de aproximativ 12 milioane de dolari. În total, au beneficiat de suport 1082 de biblioteci din Republica Moldova.
StopFals.md