Un seminar la tema ”Viață sănătoasă: Reducerea bolilor netransmisibile” timp de trei zile s-a desfășurat în orașul Ungheni cu participarea reprezentanților din domeniul medicinei, educației și protecției sociale, fiind familiarizați cu diferite aspecte și abordări ce țin de sănătatea publică. Aceștia au venit cu cifre relevante ce exprimă indicatorii de sănătate a populației din Republica Moldova.
Experții au menționat că astăzi 80 la sută din morbiditate revine bolilor netransmisibile, iar 87% din decese sunt cauzate tot de aceste maladii. „Unul din obiective este îmbunătățirea calității asistenței medicale și în primul rând a fortificării asistenței medicale primare. Important este ca și populația să conștientizeze problemele de sănătate pe care le are. Accentul este pus în special pe prevenirea bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, consumul de alcool, fumatul. Vom merge și în două sate din raionul Ungheni pentru a discută cu cetățenii la acest capitol”, ne-a spus Constantin Rîmiș, expert în promovarea sănătății.
„Eu cred că asemenea instruiri sunt binevenite și duc la conștientizarea problemei. Atâta timp cât unele servicii nu-și dau interesul, respectiv nu vom avea și rezultatul mult așteptat. Cred că acest lucru trebuie să-l conștientizeze atât factorii de decizie, cât și fiecare persoană în parte. Pentru a avea un nivel bun de sănătate este nevoie de reforme bine gândite, așa cum au făcut-o țările civilizate”, punctează șeful interimar al Centrului de Sănătate Publică Ungheni Alexandru Cornei.
Directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, a spus: ”La noi de mult lumea nu mai vorbește despre responsabilitatea asupra propriei sănătăți, a medicului sau a sistemului medical. Este o responsabilitate colectivă, în special a factorilor guvernamentali și locali, neguvernamentali, a mediului de afaceri și a cultelor religioase. Este necesar un dialog continuu dintre acești factori. Chiar dacă există unii pași în această vedere, avem însă atât de multe rezerve pe care din păcate nu le realizăm. Posibil din lipsă de cunoștințe, de comunicare și a unui mecanism în această privință. În ultimii ani a fost promovată legea cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice, un supliment foarte util pentru comunicare în acest domeniu care se numește Consiliul Local de sănătate publică. În cadrul lui este loc pentru fiecare actor, la care ar putea fi discutate diferite aspecte ale sănătății publice”.
În cadrul ședințelor s-a mai vorbit despre problemele stringente din domeniul ocrotirii sănătății, cum ar fi insuficiența de medici în mai aproape toate sectoarele medicale, de echipament, transport și alte aspecte de infrastructură. Un accent aparte a fost pus pe asistența medicală comunitară, care este unul destul de necesar la moment.