În contextul sărbătorilor naționale, care au avut loc pe parcursul lunii august, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” a avut loc un eveniment de amploare, care a adunat un public numeros și frumos. Expoziția marchează cei 33 de ani de la primele alegeri parlamentare care au avut loc în Republica Moldova.
Aici a fost vernisată expoziția de fotografii „33+3+3 poeme în imagini”, realizată de personalitatea ungheneană, Vasile Șoimaru. Acesta a salutat cu mult drag audiența și a precizat că a venit cu această expoziție la Ungheni ca să ne bucure. „Am muncit foarte mult la ea, căci arta fotografică mă preocupă foarte mult. Fac fotografie din anul 1994 și până în prezent și nu mă pot lăsa de această pasiune. Am realizat circa 1 milion de fotografii până în prezent”, a mai precizat acesta.
Alături de protagonist s-au aflat prieteni, colegi de breaslă, scriitorii Vladimir Beșleagă și Eugenia David, Ștefan Străjeri, venit din Statele Unite ale Americii, orașul Detroit, precum și alți oaspeți care au venit cu el la invitația lui Vasile Șoimaru. Fiecare dintre aceștia au avut discursuri, care au relevat semnificația expoziției de fotografii, au vorbit despre menirea omului în societate și despre rolul cărții în formarea personalității, iar Vasile Adam a interpretat la acordeon câteva melodii de suflet. „Am o mare plăcere că am fost invitată la o asemenea sărbătoare. Sunt încântată de această expoziție prin intermediul căreia este redată frumusețea naturii. Indiferent de problemele ce ne domină, privind la ea gândești frumos la viață, vezi frumosul din ea. Sunt extraordinare aceste fotografii. Domnul Șoimaru e omul care este mereu în căutare, muncește pentru a ne reda această frumusețe a naturii prin fotografii, dar și prin multe alte lucruri făcute cu multă dăruire de dumnealui”, a subliniat scriitoarea Eugenia David.
„Mă bucur să regăsesc cărțile mele pe rafturile bibliotecii dumneavoastră. Vreau să zic așa, că toată viața am scris cărți, am adunat cărți, am donat cărți, n-am vândut – am dăruit. Cartea este cel mai mare pedagog al omului, care ne formează, nu televizorul și nici internetul. Dar știți de ce? Pentru că cea mai mare avere a omului este intelectul și inteligența și cu cât este mai evoluată inteligența, omul este mai om”, a punctat scriitorul Vladimir Beșleagă.
Potrivit lui Vasile Șoimaru această expoziție a fost vernisată și în Parlamentul Republicii Moldova în luna mai. Fotografiile sunt imprimate pe pânză.
Cu un program artistic la eveniment au evoluat elevii de la gimnaziul ,,Paul Mihail” din satul Cornova, raionul Ungheni, localitatea de baștină a domnului Vasile Șoimaru.
Biblioteca a primit în dar un lot de carte, constituit din două volume cu titlul „Viață, vremuri, vise”, scrise de Vladimir Beșleagă și „Istoria românilor canadieni”, scrisă de scriitorul român Ștefan Străjeri. Despre ce este conținutul celor două volume aduse în dar de scriitorul Vladimir Beșleagă, scriitorul a povestit astfel: „Cele redate în aceste două volume sunt visele mele înnodate timp de doi ani de zile. Mi-am propus așa, noaptea când voi visa să țin minte că acesta este un vis și când mă voi deștepta imediat să-l scriu. Așa am și făcut, visele mele le-am așternut pe paginile acestor două volume. Sunt gânduri și idei care îmi stau în subconștient, care îmi roiesc în minte, unele mai puțin perceptibile, iar altele mai deslușite și mai pline de sens și de culoare”, a mai specificat oaspetele.