Peste 70 de persoane au fost condamnate anul trecut pentru trafic de ființe umane. Principala formă de exploatare a copiilor rămâne cea sexuală, iar principala formă de exploatare a persoanelor adulte este exploatarea prin muncă, transmite IPN cu referire la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Procurorul PCCOCS Tatiana Rutcovschi a precizat că în cadrul cauzelor penale de trafic de ființe umane și copii au fost identificate 170 de victime, dintre care 25 de copii au fost exploatați sexual, prin muncă și cerșit, în mare parte pe teritoriul țării. Exploatarea sexuală a copiilor a avut loc preponderent în municipiul Chișinău, în apartamente închiriate.
Principalele modalități de comitere a infracțiunii de trafic de ființe umane este înșelăciunea, abuzul de poziție de vulnerabilitate a victimei, confiscarea de documente, amenințarea aplicării violenței psihice.
Într-un caz de trafic de ființe umane, doi soți în etate din Cahul au fost condamnați la 12 ani de închisoare pentru că au organizat transportarea a două tinere în Germania pentru a fi exploatate sexual în scopuri comerciale.
Pedeapsa pentru trafic de ființe umane variază de la 6 la 20 de ani de închisoare, iar pentru trafic de copii pedeapsa variază de la 10 la 20 ani de închisoare sau detențiune pe viață.
Procurorul recomandă persoanelor, înainte de a accepta orice ofertă de muncă pe teritoriul țării sau în străinătate, să se informeze despre angajator, să nu dea pașaportul nimănui, iar în dificultate să se adreseze la poliție, la consulate sau Ambasada Republicii Modlova în țara respectivă. De asemenea, poate suna la Procuratura Generală: +373699999021 sau scrie la antitrafic@procuratura.com, Centrul de Combatere a Traficului de Persoane: +373 22254998, sau Centrul Internațional „La Strada”: 0 900 77777.