Scumpirea carburanților a început la sfârșitul lunii decembrie 2020 și aceasta continuă să crească. Astfel, asistăm deja la a 4-a creștere a tarifelor la carburanți în primele două luni ale anului 2021.
Cărui fapt se datorează scumpirile respective, dacă va influența cumva economia Republicii Moldova, cine va avea de suferit în urma acestor scumpiri, precum și care va fi efectul scumpirii carburanților asupra produselor agricole, acestea devenind mai scumpe, discutăm cu Viorel Gîrbu, expert economic în cadrul Centrului de Expertiză, Asistență și Instruire din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În opinia expertului, „sunt mai mulți factori care au dus la această scumpire. Pe plan internațional, asistăm la creșterea cotațiilor petrolului, fapt care influențează la prețul de producere și comercializare a derivatelor… implicit a combustibilului. În același timp, anul acesta, similar perioadelor anterioare, a crescut mărimea accizului (mai mult decât inflația, iar economia în fapt a fost în recesiune…). Un alt factor intern ține de volumele mici a combustibilului comercializat pe piața internă, operatorii fiind interesați să recupereze veniturile ratate”.
Potrivit specialistului, această scumpire va duce la majorarea prețurilor, dar și la reducerea marjei de profit a antreprenorilor din alte domenii.
Totuși, în prezent rata inflației este mică, deci aceste scumpiri nu sunt momentan privite ca un factor de risc.
„Ce se va scumpi? Produsele sau serviciile care au în componența acestora costuri de transport mari și desigur produsele agricole sunt vizate în acest sens, dar, așa cum suntem o economie deschisă, prețurile de pe piața internă sunt dictate de prețurile de pe piețele internaționale. Deci un alt efect poate fi falimentarea afacerilor” a concluzionat, expertul economic Viorel Gîrbu.
Amintim că, la mijlocul lunii ianuarie 2021, benzina și motorina s-au scumpit cu 5-10%. Astfel, un litru de A95 (cea mai populară benzină) costa 17,10-17,25 lei, motorina – 14,40-14,60 lei/litrul. (Sursa: agrobiznes.md)
Iar în data de 12 februarie 2021, prețul carburanților a crescut din nou. Mai multe reţele de benzinării au afişat preţuri majorate cu 40 sau 50 de bani pentru benzină şi motorină. Astfel, benzina standard cu cifra octanică de A95 a ajuns să coste cel puţin 17 lei şi 55 de bani, în timp ce motorina se vinde cu 15 lei litrul. Petroliştii explică majorarea de preţ prin scumpirea carburanţilor pe pieţele externe, odată cu reanimarea treptată a economiilor, afectate de criza pandemică. (Sursa: tvrmoldova.md)
Scumpirile la carburanți par să se țină în lanț. Astfel că, la nicio săptămână de la ultima creștere a tarifelor, în data de 17 februarie 2021, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani/per litru. (Sursa: jurnal.md)