Peste 20 la sută, mai exact 28,9% dintre moldoveni, declară că au datorii, iar fiecare al treilea spune că întâmpină dificultăți la întoarcerea datoriei este concluzia expertului economic Veaceslav Ioniță.
Dintre cei care au astăzi un împrumut, 47% au probleme atunci când trebuie să-l întoarcă. 30% dintre aceștia reduc cheltuielile pentru a-l întoarce. Iar 37,2% – se împrumută din altă parte și întorc împrumutul. Sunt datele din sondajului realizat de CBS Research, la comanda Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) din București și a Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Republica Moldova.
Majoritatea unghenenilor contractează un credit pentru consum
Am mers și noi la mai multe companii de micro finanțare din Ungheni ca să aflăm pentru ce nevoi accesează credite (menționăm că mulți dintre aceștia au refuzat să ne răspundă la întrebări), iar cei care ne-au răspuns ne-au declarat că majoritatea unghenenilor contractează un credit pentru consum (aparate electrocasnice, plata facturilor, reparații etc.), sunt și persoane care contractează un credit pentru a plăti o altă datorie, mai puține sunt înregistrate pentru investiții și afaceri. În Ungheni, persoanele de vârstă medie sunt cele care accesează cel mai des un credit. Mulți dintre aceștia întârzie cu plata ratei prin urmare li se aplică amenzi.
Recomandările expertului
Recomandarea expertului este ca atunci când accesați un împrumut, un credit, indiferent de unde, întrebați ce se va întâmpla dacă veți avea dificultăți la întoarcerea datoriei, deoarece instituția financiară specifică acest lucru în contract, dar cetățenii nu atrag atenție acestui aspect important. „De regulă, cele mai mari probleme pe care le au cetățenii sunt penalitățile deosebit de mari aplicate în acest sens. Verificați condițiile creditare. Cea mai mare problemă pe care o au cetățenii la accesarea unui credit nu este rata dobânzilor, dar „condițiile draconice” pentru cazurile în care sunteți în dificultate de întoarcere a datoriei”, a declarat expertul.
Veaceslav Ioniță mai sugerează moldovenilor să evite să se împrumute de la „cămătari”, dar să încerce la rude sau prieteni. Dacă nu este posibil la rude sau prieteni, să aleagă o bancă, acolo unde probabilitatea de a intra într-o dificultate de plată este cea mai mică, și doar apoi o companie financiară nebancară (Sursa: viitorul.org).