Ziarul „Unghiul” este una dintre redacțiile beneficiare ale proiectului „Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente”, care este implementat de Asociația Presei Independente (API). În calitate de reporteră în cadrul redacției „Unghiul” am participat în perioada 7-11 martie 2022, la un program de stagiu desfășurat la postul de radio – Radio Chișinău. În continuare voi povesti despre experiența de care am avut parte la unul dintre cele mai bune posturi de radio din Republica Moldova.
Pe parcursul celor 5 zile pe care le-am petrecut la Radio Chișinău pe lângă faptul că am cunoscut noi modalități de scriere, prezentare și selectare a informației, mi-am consolidat cunoștințele pe care le aveam deja în acest domeniu. Respectiv, cele 5 zile petrecute la radio au reușit să își lase o amprentă profundă asupra modului meu de gândire și de lucru.
La radio nu sunt acceptate textele voluminoase
Probabil v-ați obișnuit să citiți pe paginile ziarului „Unghiul” materiale voluminoase, care cuprind multă informație desfășurată și o mulțime de opinii de ale subiectelor. La un post de radio se evită scrierea textelor de dimensiuni mari, există o limită de timp în care trebuie să fie difuzată o anumită informație. Deci, textele scurte, clare și cuprinzătoare vor avea întotdeauna prioritate în favoarea unui tradițional text de ziar. Totodată, Radio Chișinău au și un site unde publică materialele realizate de reporterii de aici, însă iarăși, se evită textele care necesită mult timp pentru citire. Aceasta face parte din politica editorială a postului de radio la care mi-am făcut stagiul.
La Radio Chișinău materialele apar semnate de întreaga redacție
De obicei, în presa scrisă, fie că este vorba despre un ziar cum ar fi „Unghiul” sau este o instituție media care se manifestă doar în mediul online, materialele apar de obicei semnate de un autor. Persoana care lucrează la un anumit articol va figura la finele acestuia în calitate de autor, chiar dacă redactorul-șef, în caz de necesitate mai rectifică unele elemente. La Radio Chișinău materialele nu sunt semnate doar de o persoană. De obicei, la finele fiecărui articol apare „Radio Chișinău”.
Acest lucru face parte din politica editorială a postului de radio menționat mai sus. Fapt care inițial nu mi-a plăcut. Însă, amintindu-mi de unele experiențe din scurta mea carieră de jurnalistă și de vechea vorbă: „Unul pentru toți și toți pentru unul”, această idee nu îmi mai părea chiar atât de rea. Până la urmă, consider că fiecare instituție are propriile modalități de lucru care, le fac unice în anumite privințe.
De aceea, este minunat faptul că în activitatea mea la Unghiul am mână liberă să realizez un material așa cum îmi doresc eu.
Am citit pentru prima dată la radio
În cea de-a treia zi în care m-am aflat la Radio Chișinău, am avut ocazia să citesc pentru prima dată un material la radio. Sinceră să fiu, a fost una dintre cele mai emoționante experiențe din activitatea mea. Atunci când eram în fața microfonului un gând interesant mi-a fulgerat prin minte. „Este posibil ca ceea ce fac acum să fie pentru prima și ultima dată, dar mai există și posibilitatea ca această experiență să fie decisivă în evoluția mea de mai apoi.” Deci, da, citind la radio eram perfect conștientă de faptul că vocea mea va fi auzită de un număr imens de persoane. De aceea, un val de emoții m-au cuprins întrucât știam că nu am în spate zeci de ore de dicție asemenea specialiștilor de la Radio Chișinău, fapt care m-a făcut să mă simt inferioară într-o anumită privință. Și totuși am citit, pe alocuri cu greșeli de intonație care m-au determinat să citesc iar și iar până rezultatul final a fost bun. Materialul a fost difuzat, eu nu am reușit să mă aud la radio, însă am auzit materialul în timp ce era editat. Nu sunt sigură că îmi doresc o carieră în domeniul respectiv, dar până la urmă, 5 zile nu sunt suficiente pentru a afla în care domeniu ești bun. Vor trece anii de liceu și apoi cei de facultate și cine știe ce surprize îmi va pregăti soarta.
Am discutat cu participanții de la Marșul Solidarității
Tradițional, de 8 martie mai multe ONG-uri din Republica Moldova organizează un marș al solidarității. Anul acesta marșul a fost dedicat solidarității cu refugiații din Ucraina și a venit cu un îndemn pentru pace. Astfel, una dintre cele mai interesante activități pe care le-am făcut în timpul stagiului a fost să merg în teren pentru a înregistra vocile unor participanți la marș. Ce am aflat datorită acestei experiențe? Fie că te afli în capitală, fie că ești în municipiul Ungheni, peste tot există oameni care refuză să vorbească în fața unei camere sau în fața unui reportofon. Tot în ziua respectivă am învățat ce cale parcurge vocea unui om, de la reportofon până la difuzoarele unui radio. Am editat înregistrările făcute și m-am convins că pe lângă scris mai pot face și alte lucruri. Important este să manifest interes și dorință.
Beneficiind de acest stagiu m-am convins încă o dată că fiecare domeniu de activitate are propriile puncte forte dar și unele dezavantaje. De aceea, mulțumesc sorții pentru experiența de la Radio Chișinău. Am învățat, am cunoscut oameni, metode de lucru și cel mai important: am înțeles că oriunde nu ai merge trebuie să muncești mult pentru a te evidenția, pentru a te face văzut trebuie să dai dovadă de inteligență, curaj și creativitate. Și oricât de târziu oamenii vor crede în tine.
Proiectul „Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente” este implementat de API şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.