Ziarul „Unghiul” este membru al Asociației Presei Independente și beneficiarul proiectului „Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente”. În cadrul acestui proiect una dintre activități este un stagiu al unui jurnalist din presa locală la una națională.
Astfel, în perioada 20-24 iunie m-am aflat în redacția „Ziarului de Gardă”. Un ziar cu tradiție și impact, investigațiile acestei publicații au dus la demisii, anchete. De exemplu, un prim – ministru și-a dat demisia după un articol, apărut în paginile acestui ziar. (Nota red: E vorba de Chiril Gaburici, care în urma apariției „CV-ul necenzurat al premierului”, și-a dat demisia).
De multe ori prin articolele acestui ziar autoritățile se sesizează pe anumite probleme și încearcă să le soluționeze. În urma investigațiilor jurnaliștilor de la ZdG sunt deschise dosare penale pe numele unor șefi de instituții, deputați, miniștri și chiar fost președinte de țară.
Din cele observate pot să vă spun că acolo activează o echipă foarte mare, aproximativ 25 oameni și are departamente: video, știri, investigații, reclamă și publicitate etc.
La fel ca la „Unghiul” și la „ZdG” vin scrisori la adresa redacției, oameni simpli vizitează sediul publicației, ei vor să fie auzită problema lor, sau, pur și simplu, s-au ciocnit cu o nedreptate sau abuz și cred în puterea presei că ar soluționa-o. Angajații de aici încearcă prin ceea ce publică să schimbe lucrurile.
Am încercat să valorific cât mai mult timpul petrecut acolo, să „fur” din secretele echipei și să implementez ce-i mai bun aici, la „Unghiul”.
Victor Moșneag, redac-torul-șef, mi-a povestit că în activitatea sa contează mult sursele pe care le are. „Acestea s-au format cu timpul, important este să fii corect cu ele, să le capeți încrederea”, mi-a spus el. Victor detestă corupția și nedreptatea, are dorința de a face dreptate, dorință pe care dorea anterior s-o realizeze din postura de avocat, judecător sau procuror.
Mi-a fost ușor să mă „infiltrez” în gașca lor, sunt foarte prietenoși, deschiși, totodată, m-am bucurat să-mi revăd acolo și doi colegi de facultate, Otilia Meica și Vasile Ursache.
La fel ca la „Unghiul” și la „ZdG” ideile de materiale și unghiul lor de abordare se discută în comun. Toți vin cu idei și sugestii. De la ei am învățat noi metode de a scrie, mi-au făcut cunoscută o nouă aplicație, mult mai ușor de folosit ca acea pe care o utilizăm.
Dacă la facultate am învățat cum să scriem după anumite reguli, în practică am aflat ce instrumente noi să utilizez pentru a realiza cât mai dinamic. Andrei Muntean, editorul video de la ZdG, mi-a acordat ore bune din timpul lui de lucru, pentru care îi mulțumesc. El m-a învățat cum să creez și să montez conținut video. Un lucru destul de actual pentru instituțiile mass-media. Potrivit studiilor, în era digitală în care ne aflăm cititorii sunt năvăliți cu informații, iar pentru o asimilare mai ușoară a unui material, varianta în conținut video al acestuia este binevenită.
Simona Tabuncic este persoana care creează postările de pe rețelele de socializare. Acestea nu trebuie neglijate fiindcă un număr mare de potențiali cititori, în special tinerii sunt prezenți acolo. Iar o metodă de ai atrage este buna prezență în mediul online.
În ultima mea zi în redacția ZdG și-a făcut apariția Alina Radu, co-fondatoarea ziarului. Dumneaei venise recent din SUA, de acolo a adus redacției ziare, ciocolate și cafea. Din cele observate echipa a fost foarte bucuroasă de revenirea dumneaei, ca niște copii mici ce își revăd părintele. Într-adevăr reporterii de acolo sunt copiii Alinei Radu, asta mai confirmă încă o dată vorba jurnalistului Gheorghe Gonța „Reporterii, cum ți-i crești, așa îi ai”.