A da naştere unui copil, cred, e cel mai frumos lucru care se poate întâmpla în viaţa unei femei. Momentele acestea nu se uită niciodată, iar uneori aceste amintiri nu sunt unele din cele mai plăcute.
În acest articol am încercat să adunăm împreună istorioarele unor mămici cu pici, care au la activ câteva naşteri, atât în ţară, cât şi peste hotare sau după o experienţă neplăcută într-un spital public, au decis să nască într-un spital privat.
Două experienţe: una în Moldova, alta în Norvegia
Prima protagonistă este vechea şi buna cunoscută a ziarului nostru Marina Cociorva, care locuieşte de vreo doi ani în Oslo, Norvegia. „Băiatul l-am născut la maternitatea din oraşul Ungheni, iar fetiţa a venit pe lume deja în maternitatea din Oslo. Când am intrat în centrul de sănătate-spital pentru prima dată mi s-a părut că am intrat într-un centru comercial – nu persista mirosul de medicamente. În sala de aşteptare a fiecărei secţii este televizor, ziare, poţi să îţi faci singur ceai sau cafea. Doctorul vine cu fişa ta, îţi întinde mâna, se prezintă, în general personalul medical este amabil. Am fost internată într-un salon cu toate condiţiile hoteliere: televizor, toaletă, cabină de duş, un pat mare, confortabil. Moaşa m-a supravegheat pe tot parcursul travaliului. Mi s-a depistat o problemă de sănătate în timpul sarcinii, de aceea au hotărât să mă transfere în sala de naşteri unde am fost conectată la aparate ca sa fiu supravegheata minuţios. După ce ne-au monitorizat şi nu exista pericol pentru sănătatea mea şi a fetiţei, am fost transferate în secţia pentru nou-născuţi: un salon cu 2 paturi pentru mămici, cu tv şi internet, cu toaletă, duş si masă specială pentru îngrijirea copilului. Ni s-a pus la dispoziţie tot ceea de ce are nevoie o mămică şi un bebeluş. Deasupra patului era un buton roşu – în caz de urgenţă imediat venea asistenta medicală. Meniul era alcătuit din 3 mese, cu fructe, legume, lapte, iaurt, ceai, cafea, sucuri, caşcaval etc. În hol era amenajat un bufet: ceai, cafea, pâine, unt, dulceaţă. Daca totul este bine, atunci după 48 de ore, mama cu copilul pleacă acasă. Doar că nu poţi fi externată din spital, dacă maşina nu are scaun special pentru copil.”
A treia oară au optat pentru servicii medicale private
Natalia Lapteacru este o mămică împlinită – are 2 băieţi şi o fetiţă de câteva luni. După două experienţe într-un spital public, pentru a treia oară au decis împreună cu soţul să apeleze la servicii medicale contra plată. Pe toată perioada sarcinii a fost asistată de un medic de specialitate din acelaşi centru medical privat. „Pentru o mamă care va aduce pe lume un copil sunt create toate condiţiile hoteliere: de la o cameră curată şi aerisită, cu televizor, cabină de duş, apă proaspătă, până la o alimentaţie sănătoasă de 5 ori pe zi. Între mese, mai poţi solicita şi gustări uşoare – lactate, brânzeturi, ceai. Am fost asistată de către medic şi moaşă, iar în caz de urgenţă intervine şi medicul-şef. Am primit toate cele necesare pentru igiena mamei şi a copilului, nu trebuie să cumperi absolut nimic. A doua zi, după ce copilul este examinat minuţios şi totul este în regulă, îi sunt administrate vaccinurile necesare pentru un nou-născut, eşti externată”, spune Natalia. Chiar dacă a optat pentru un serviciu medical contra plată, internarea şi naşterea a costat circa 15 mii de lei, nu regretă, căci a avut parte de cea mai calitativă asistenţă medicală.
Naştere „la stat”, acasă
Olesea Cibric are o fetiţă de 5 anişori. Pe toată perioada sarcinii a fost supravegheată de medicul de familie şi de ginecolog. „În maternitatea din capitală, unde am născut erau condiţii groaznice, chiar dacă se făcuse reparaţie capitală. Fetiţa a venit pe lume în luna ianuarie, deci era un frig de nedescris şi majoritatea saloanelor erau cu pereţii plini de mucegai, vâjâia vântul, iar femeile de serviciu ştergeau apa care curgea de pe ferestre cu nişte cearşafuri, care până la urmă îngheţau. Ca să îngrijeşti copilul trebuia să te duci în sala de proceduri, doar acolo lucra un reşou şi era cald. Cel mai bun lucru a fost veceul şi duşul din salon. Cred că toţi cunosc cum sunt hrănite proaspetele mame – este un meniu sărăcăcios, terciuri fără culoare, ceai sau un compot fără prea multe fructe, supe uşoare, fără fructe şi brânzeturi. De câteva ori am ratat prânzul, fie că hrăneam copilul, fie că dormeam după o noapte grea. Bine că era mama alături şi îmi aducea o zeamă sau un piureu de cartofi. La externare, nu mi-a cerut nimeni bani, dar îţi dai bine seama că trebuie să mulţumeşti într-un mod oarecare echipa medicală. Mămicile îşi şoptesc cât şi cui trebuie să dai. Medicul nu refuză nici 1000 de lei, chiar şi mai mult. La fel, aşteaptă să li se pună în buzunar moaşa şi asistenta medicală. Dai cât nu face, căci eşti fericită că ai un copil sănătos şi doreşti să pleci cât mai departe de pereţii spitaliceşti, acasă”, spune Olesea. Dânsa este în aşteptarea celui de-al doilea copil, dar încă nu este sigură dacă a doua oară va opta pentru o naştere „la stat”.