Astăzi vom vorbi despre pășuni. Iarna caldă de anul acesta a făcut ajustări în ce privește utilizarea lor, din care motiv unii săteni sunt nemulțumiți de faptul că oamenii continuă să pască animalele, în special oile, după care iarba nu va mai crește primăvara și vara.
De aceea e lege, ca să fie ocolită
Legea zootehniei nr. 142 din 27.05.1999 a transferat soluționarea problemelor legate de pășune în mâinile autorităților locale. Acestea „repartizează deţinătorilor de animale în folosinţă păşuni pe termen de până la cinci ani, aceştia fiind obligaţi să execute anual lucrări de întreţinere şi ameliorare a păşunilor, de sporire a potenţialului lor productiv, precum şi lucrări de profilaxie, tratare şi combatere a parazitozelor la animale”. Nu vreau să fiu pornită împotriva cuiva, dar mă tem că proprietarii de animale nici nu vor lua în seamă această formulare din legea menționată (articolul 24). Însă termenele de scoatere a animalelor la păşunat sunt stabilite de către administraţia publică locală şi se anunţă cu 10 zile înainte de termenul fixat, respectarea lui fiind obligatorie pentru toţi deţinătorii de animale. Tot autorităţile locale elaborează acorduri privind utilizarea pășunilor şi planuri privind lucrările de întreţinere, ameliorare şi exploatare raţională a păşunilor publice, pe baza cărora proprietarii de animale au dreptul de a utiliza pășunile publice.
Să lăsăm legea deoparte
Primarul comunei Buciumeni, Filip Petriciuc, a explicat că pășunile ocupă aproximativ 300 de hectare. În alți ani pe timp de iarnă erau închise, iar acum nu au fost. Vacile, în jur de 25 de capete în sat, nu sunt scoase la păscut acum, iar oile, al căror șeptel e de aproximativ 400 de animale, sunt duse la păscut, cu excepția zilelor ploioase. Au elaborat un regulament cu privire la pășuni, dar trebuie să recunoaștem că nu este respectat, iar primăria pur și simplu nu are posibilitatea să monitorizeze acest proces.
Potrivit secretarului consiliului local al comunei Alexeevca, Natalia Mămăligă, acum au puține animale, poate că sunt vreo 50 de vaci în cele trei sate care fac parte din componența comunei. Nu au probleme în ce privește pășunatul cu toate că în trecut nu aveau destule pășuni și oamenii erau nemulțumiți. Consiliul local nu a adoptat decizii cu privire la situația pe pășuni și nici termenele scoaterii vitelor pe imaș, cel puțin ea nu își amintește.
Ludmila Nistor, primarul comunei Pârlița, spune că a fost luată o decizie în această privință, dar în urmă cu câțiva ani. Oamenii care au vite și le pasc plătesc o anumită taxă pentru fiecare cap în baza contractelor semnate. În ceea ce privește pășunatul acum, ea s-a consultat cu ecologiștii, a întrebat dacă nu va fi deteriorat învelișul de iarbă, specialiștii ar fi permis, cu atât mai mult cu cât ei vin și verifică situația. S-a consultat cu unii primari care au spus că vitele se pasc și la ei. Oamenii pot avea întrebări „de ce” și „din ce motive” din cauză conflictelor personale, în care îi implică și pe alții.
Orice ar fi, dar legea este lege și trebuie respectată, atunci la orice întrebare care apare, se poate răspunde că totul este făcut în conformitate cu legislația în vigoare.
Apropo, șeful Secției supraveghere sanitar-veterinară Ungheni, Grigore Popa, a declarat că prin Hotărârea Guvernului nr. 667 din 23.07.2010 a fost aprobat Regulamentul cu privire la păşunat şi cosit, care trebuie respectat și să nu se pască vitele din noiembrie până în aprilie – datele concrete sunt stabilite de consilierii locali. Această problemă a fost discutată recent și la o consfătuire la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost vorba despre respectarea termenelor și pășunatul separat.
Regulamentul cu privire la păşunat şi cosit prevede: „Păşunatul nu se admite înainte de ultima decadă a lunii aprilie sau prima decadă a lunii mai, când solul s-a zvântat şi temperatura aerului nu cade noaptea sub +5°C, iar plantele au înălţimea minimă de aproximativ 10 cm – în cazul păşunilor formate din plante de talie joasă, şi de aproximativ 15 cm – pe păşunile formate din plante de talie înaltă. Perioada de păşunat trebuie să se încheie în prima decadă a lunii noiembrie sau cu o lună înainte de coborârea temperaturii medii în decurs de 24 de ore sub 00C”.