Un sunet de alarmă a cuprins joi, 21 iunie, ora 10.00 întreg teritoriul municipiului Ungheni. Sirenele au sunat circa 3 minute, iar acțiunea a făcut parte din cadrul testării anuale a funcționalității acestora de pe întreg teritoriul țării, a remarcat Andrei Racoviță, șef adjunct al Direcției Situații Excepționale.
Întreg planul privind protecția civilă a fost preconizat în comun cu administrația publică locală și reprezentanții filialei Moldtelecom printr-un control complex al sistemelor de înștiințare centrale și locale. Astfel au fost verificate toate sirenele care sunt plasate pe teritoriul municipiului, 8 la număr. Conform reviziei, specialistul a declarat că două dinj aceste sirene au avut defecțiuni tehnice – cea pe clădirea Centrului Militar Teritorial și a Colegiului de Medicină. Funcționale s-au dovedit a fi sirenele de la Școala Profesională, Colegiul Agroindustrial, Calea Ferată, Centrul de Sănătate, ÎM „Apă-Canal” Ungheni, SA „RED-Nord”.
Fiindcă funcționalitatea acestora nu înseamnă neapărat și eficiența unei bune gestionări în situații excepționale, i-am cerut părerea responsabilului de protecția civilă din cadrul Primăriei municipiului, Vasile Gaviuc. Potrivit dânsului, sirenele de alarmă nu sunt singura metodă de a înștiința cetățenii despre o posibilă calamitate: „În astfel de cazuri se formează de urgență o comisie pentru evaluarea situației excepționale. Aceasta este compusă din membrii serviciilor desconcentrate, iar fiecare dintre ei vine cu soluții în mediul său de activitate. Pe lângă sirene, cetățenii vor fi informații și prin intermediul telefoniei mobile, dar și al canalelor media”.
Referitor la pregătirea cetățenilor în cazurile excepționale, Vasile Gaviuc ne-a declarat că în acest scop s-au desfășurat diverse simulări de cutremure în școli, instituții și grădinițe. Iar fiecare primărie din teritoriu și-a instruit o formațiune specială care să acorde primul ajutor victimelor. SA „Covoare-Ungheni” și ÎCS ”Lear Corporation” SRL au pregătite câte o formațiune de 12 membri la care stația de urgențe poate apela în cazuri extreme. De asemenea, s-au stabilit care sunt clădirile cu risc de prăbușire, în lista acestora sunt incluse blocurile construite în anii 1950-1960 de tip ”hrușciovka”, cele cu 3-5 nivele, precum și cu 9 etaje la care au fost intervenții în structura de rezistență. Zonele cu risc de inundație sunt cartierele Berești și Dănuțeni, iar edificii de protecție sunt hotelul „Vila Verde”, liceele din oraș, Colegiul Agroindustrial, stadionul central.
Pentru cazuri de urgență primăria municipiului dispune de un subsol dotat cu sisteme de ventilatoare automate, aici este amenajat și un punct de dirijare, astfel încât instituția să-și poată continua activitatea și în situațiile excepționale.