Examenele, indiferent că sunt cele de absolvire a gimnaziului sau de bacalaureat, îi fac pe elevi să își schimbe mimica feței. Recent s-a desfășurat „Simulare Bacalaureat 2019” care i-a cam „scuturat” pe liceeni și nu este un secret că perioada în care se efectuează pregătirile de examene este una stresantă.
Iată ce au afirmat unii candidați pentru sesiunea de bacalaureat 2019 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni referitor la subiectul examenelor: „Din cauza presiunii celor din jur că se apropie examenul și fraze de genul ”nu o să reușiți să-l susțineți cu așa tempou”; ”Mă simt descurajat”, „Te stresezi atunci când nu cunoști nimic pentru examenul care stă în față, aș spune că e emoția de a nu eșua”.
Psihologul școlar Olga Calancea subliniază: „Participarea la examen implică un stres emoțional foarte intens, care se poate limita doar la ușoare palpitații, senzații de gol în stomac, ușoară cefalee, mâini transpirate și tremurânde. Este o reacție firească, determinată de o descărcare de adrenalină. Cei care au un grad înalt de emotivitate sau anxietate pot somatiza în reacții ale organismului neplăceri la nivel digestiv, neurologic, cardiovascular și respirator. Dacă doriți să aveți o minte limpede la examen, gestionați corect emoțiile negative, nu vă gândiți la presiunea și așteptările celor din jurul dumneavoastră, din contra, luați-o ca o provocare în a vă cunoaște mai bine rezultatele pe care le puteți obține. Înainte de examen evitați învățatul pe ultima sută de metri, dormiți 8 ore, cafeaua sau băuturile energizante intensifica bătăile cardiace și crește tensiunea arterială neavând beneficii pentru elev. Mai recomand un mic dejun ușor și o bucățică de ciocolată în buzunar.”
Examenul are scopul de a-i arăta elevului capacitățile în învățământ, o nouă etapă la care ar trebui să participe și părinții prin încurajări și emoții pozitive.