Conform protocoalelor medicale din țara noastră sunt 12 examene profilactice obligatorii. Printre acestea se numără și examinarea glandelor mamare. Am discutat la acest subiect cu șeful Centrului de Sănătate Ungheni, Oleg Belbas.
— Ce se face la moment pentru a depista la timp patologia, bolile incurabile?
— Încă în anii precedent stabilisem cu Institutul Oncologic ca în fiecare an să aducem în raion un mamograf pentru ca femeile deja examinate de medic, care au acuze sau sindrom algic de durere după triere să fie investigate cu ajutorul acestui mamograf. Recent în una din discuțiile cu directorul Institutului Oncologic din Chișinău mi s-a spus că există o tendință de a crea niște centre de examinare a cetățenilor la nivel de raion, în acest aspect, în centrele de sănătate. În cazul când se va depista o suspecție, atât la femei, cât și la bărbați, aceștia vor fi trimiși la ultrasonografie. În cazul în care medicul imagist nu are pregătire specială de a descifra diagnosticul, acesta va fi trimis la specializare.
— Cum vedeți funcționarea acestui centru la Ungheni?
— Preconizăm să fie deschis la primul etaj al Centrului Medicilor de Familie, unde femeia de orice vârstă sau bărbatul să fie examinați preliminar. Vom face acest lucru etapizat. La faza inițială vom face depistarea primară a cancerului mamar sau chiar și endocrinologic.
— Сât de des se adresează cetățenii cu asemenea probleme la medicul de familie?
— Femeile care se adresează la noi și au o problemă, le direcționăm după caz la medicul oncolog, dar sunt situații când noi scăpăm momentul din cauză că femeile de vârstă mai înaintată nu vor să se adreseze și din acest motiv, cancerul se depistează târziu. Populația, fie că evită să ajungă la policlinică, fie că nu dă importanță majoră sănătății.
— Care va fi procedura de lucru a medicilor pentru a tria pacienții în faza preliminară în vederea diagnosticării patologiei cancerigene?
— Fie medicul de familie, fie asistenta medicală va trebui să cheme obligatoriu toată populația să fie examinată. În fiecare cartelă medicală trebuie să fie scris telefonul pacientului. Cetățenii urmează să fie contactați telefonic sau lucrătorii medicali să se deplaseze la domiciliul acestora pentru a li se cere examinarea. De asemenea, în cartelă trebuie să fie indicate realizarea celor 12 examinări obligatorii.
— Care alte probleme în aspect profilactic a pacienților se mai întâlnesc?
— Noi avem probleme la capitolul citologic, când pacientul nu vine să-și facă aceste examinări, însă eu, personal, voi insista ca populația raionului Ungheni să facă acest lucru pentru sănătatea lor, să nu evite acest control. Dacă în procesul de depistare primară a cancerului mamar în faza zero, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și a Ministerului Sănătății, mai apoi în cadrul raionului va fi fondat centrul de depistare primară a patologiei glandelor mamare și endocrinologice, acest centru va fi dotat cu un mamograf performant și respectiv medicii vor fi trimiși la specializările de rigoare. Preconizăm ca până la 5 ianuarie 2024 centrul dat să fie deschis în raionul Ungheni.