Securitatea costă, iar investițiile în domeniul apărării trebuie să devină predictibile și sigure în fiecare an, astfel încât să aibă loc achiziții de tehnică militară și armament. O spune ex-ministrul Apărării, Eugen Sturza, potrivit căruia dezvoltarea economică a unui stat depinde de investiții în domeniul Apărării, întrucât niciuna dintre marile companii nu va investi în Republica Moldova atât timp cât nu există certitudinea securității țării, notează IPN. Fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, spune că dezvoltarea economică a țării depinde de doi factori importanți, justiție independentă și un domeniu solid de apărare. Potrivit ex-ministrului, marii investitori sunt în căutare de condiții previzibile de joc în domeniul justiției și securității, elemente care acum lipsesc Republicii Moldova. „
Potrivit fostului ministru, majorarea bugetului Apărării este primordială în condițiile crizei de securitate cu care se confruntă regiunea. Eugen Sturza spune că o creștere constantă a bugetului Ministerului Apărării trebuie prevăzută în Strategia națională de Securitate.
„Am avut foarte multe proiecte lansate, acum sunt și mai multe proiecte care vin din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite, dar trebuie să contribuim și noi, să asigurăm și noi această finanțare. Ceea ce văd astăzi este că, într-adevăr, a fost majorat bugetul, doar că eu vreau această majorare s-o văd nu doar pe un an de zile, vreau să fie o strategie foarte clară de creștere a bugetului Ministerului Apărării, stipulată foarte clar în Strategia națională de securitate și în Strategia națională de apărare. Dacă noi o să fim siguri că în fiecare an Republica Moldova alocă pentru securitate un anumit procent din PIB, asta permite statului să-și planifice achiziția de mijloace necesare, achiziția de tehnică necesară, fiindcă achiziția de armament sau tehnică militară, de fapt, este un proces îndelungat”, a mai spus ex-ministrul Apărării.
Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de anul trecut. Astfel, bugetul destinat apărării constituie în acest an 0,5 % din PIB.