Cu câțiva ani în urmă, se vorbea mult despre consolidarea terenurilor agricole împărțite în parcele pe parcursul privatizării, iar terenurile s-au transformat în plapume pestrițe. Dar, ciudat lucru, discuția despre consolidare cum a început așa și s-a încheiat. Nu a fost necesară consolidarea terenurilor sau cei care au avut nevoie de ea au făcut-o singuri, fără să aștepte proiecte și sprijin de la stat?
„Ce legătură are statul?”, s-a mirat șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, Viorel Scutaru. Pământul, în opinia sa, este deținut în proprietate privată, iar inviolabilitatea proprietății este garantată de Constituție și cel care dorește să aibă 100 sau 200 de hectare de teren decide singur dacă să-l cumpere sau să-l ia în arendă. Adevărat, se întâmplă și așa cum a fost într-o gospodărie, când proprietarul a sădit o livadă de vișini, dorind să cultive fructe ecologice, să le usuce și să le vândă în străinătate. În mijlocul grădinii sale era cota unui sătean care nu voia nicidecum să o dea în arendă sau s-o vândă. L-ar fi tot luat cu binișorul vreo câțiva ani până când a „cedat”.
Situații asemănătoare au avut loc și în alte gospodării, când în mijlocul terenului era proprietatea cuiva și stăpânul trebuia să aibă acces la ea. Cine ar putea interveni în soluționarea unei astfel de chestiuni? Deci, doar cele două părți interesate ar trebui să ajungă la un consens.
Potrivit interlocutorului, în raion mai mult de jumătate din cele 50 mii de hectare de teren arabil se află în posesia întreprinderilor mari și, se poate spune, sunt consolidate, a doua jumătate o constituie întreprinderile care dețin de la 1 la 50 de hectare de teren. Dar, în nordul țării, aproape toate terenurile sunt consolidate, acolo s-ar considera că nu este rentabil să lucrezi un hectar, de aceea ei obțin rezultate mai bune și au mai multe oportunități pentru vânzarea produselor. După cum a spus dânsul, dacă o persoană deține un lot mic, l-a însămânțat și așteaptă recolta, iar întreprinderile cu sute de hectare de teren aplică tehnologii avansate, utilizează îngrășăminte și obțin recolte înalte.
Cum puteam să nu vorbim despre necesitatea sau consolidarea forțată a terenurilor cu Iurie Vrabie, cunoscut agricultor, directorul SRL „Prog-Agroter”. „Consolidarea terenurilor este oportună, dar e un proces foarte complex și îndelungat. Nu putem face acest lucru fără acte normative care ar ajuta la rezolvarea problemei. Este necesar să explicăm oamenilor necesitatea acestei proceduri, deoarece unii nu doresc nici să cultive terenul, nici să îl închirieze. Atâta timp cât autoritățile nu își dau seama de nevoia de a comasa terenurile, nu va exista rezultatul cuvenit”, a menționat el.
Potrivit lui, a fost la nordul țării, unde sunt multe terenuri în paragină, în special plantații multianuale, pe care liderii nu doresc să le defrișeze, deși pentru aceasta, la fel ca pentru consolidare, se prevăd subvenții. Apropo, în comuna Valea Mare, pentru a evita fâșiile, chiar în timpul implementării programului „Pământ” au prevăzut terenuri pentru cei care doreau să se angajeze în agricultură individual. O astfel de rezolvare a problemei le ajută acum la evitarea neînțelegerilor dacă cineva dorește să își retragă cota sau să o dea în arendă.