După cazul recent de violență admis din partea personalului într-o grădiniță din Chișinău, părinții s-au mobilizat și cer montarea camerelor de supraveghere în săli și accesul lor necondiționat la înregistrările video. Aceștia s-au adresat cu o petiție către conducerea țării pentru a permite lucrul respectiv. Dânșii motivează că și-ar dori aceasta pentru a ști că ai lor copii sunt în deplină siguranță. Iată ce cred despre aceasta unii părinți din raionul Ungheni.
Tatiana, satul Todirești: „Eu ca și mămică sunt pentru instalarea camerelor video în grădinițe. Despre câte povestesc unii părinți, acum ei au tot dreptul să urmărească procesul educațional al copiilor, plus că trăim în secolul tehnologiilor moderne”.
Alina, satul Zagarancea: ”Ideea este super. Demult trebuia să se pună camere de supraveghere în grădinițe. Mulți copii au de suferit din cauză că ele lipsesc. Eu personal nu m-am lovit de careva situații de abuz în grădinițele noastre. Că ele au loc, aflu de la alți părinți sau în internet”.
Ghenadie, orașul Ungheni: ”Eu aș vedea rezonabilă ideea de montare a camerelor de supraveghere, dar nu în interiorul grădiniței, ci în afara ei, pentru a asigura siguranța copiilor și a personalului. Sunt departe de gândul că educatorii sau lucrătorii tehnici ar fi duri cu copiii, nu aceasta le este menirea”.
Elena, educator, or. Ungheni: ”Este dureros să auzi că undeva un copil a fost abuzat, dar în viață sunt situații diferite. Nu dau dreptate celor care ar face acest lucru. Vreau să spun, că asigurarea grădinițelor cu personal tehnic lasă de dorit. Cu un salariu derizoriu, aceștia îndeplinesc o muncă enormă. Instalarea camerelor de supraveghere, cred că nu ar fi o soluție, totul ține de conștiința fiecăruia”.
Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni: ”Aș vrea să încep de la fraza generală, pe care noi deseori o afirmăm: pădure fără uscături nu există. Noi suntem mulți, avem diferite persoane în activitate care ar putea să-și permită niște lucruri, căci fiecare este cu starea lui interioară, cu starea lui de sănătate, de pregătire. Noi urmărim sistematic ce se întâmplă în alte părți. În opinia mea, nu sunt de acord să fie instalate camere de filmat. Ar putea să existe, dar pe coridoare, în exterior. Să lăsăm partea aceasta naturală să se producă, fiindcă, vrei nu vrei, în subconștientul educatorului apare ideea că este permanent urmărit. Desigur, se mai întâmplă, dar aceste cazuri sunt unice, cea mai mare parte o avem bună, însă despre ceea ce e bine noi mai puțin vorbim. Avem oameni dedicați, în fața cărora mă închin, căci cu adevărat muncesc cu multă dăruire. De obicei, când te afli în fața unor camere de supraveghere totul se produce într-un mod mai artificial. Ce ar fi dacă am instala camere de filmat și la ziarul „Unghiul”, la Direcția Educație și peste tot să ne stea asupra noastră și să ne domine psihologic? Eu cred că asupra noastră este o cameră comună, Dumnezeul nostru, pe care el oricum ne vede pe fiecare. Ne-am dori ca și părinții să vină cât mai des la grădiniță să vadă cum decurge acest proces de educație, ce muncă enormă se face, să-și aducă și ei aportul, nu doar să vină cu obiecții”.