Elevii își vor continua studiile cu prezență fizică la școală, indiferent de codul de alertă instituit în localitate în legătură cu numărul cazurilor de COVID-19. Universităților le este recomandat să organizeze procesul educațional la distanță. Totodată, antreprenorii care vor dori să desfășoare evenimente cu mai mulți vizitatori vor fi obligați să ceară certificate COVID-19. În caz contrar, numărul vizitatorilor va fi limitat. Alte măsuri vor fi decise în funcție de pragul de alertă instituit în localitate. Deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost prezentate de ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Potrivit deciziei CNESP, codul verde va fi valabil în cazul în care va fi înregistrată o incidență sub 50 de cazuri de infecție cu coronavirus la o populație de 100 de mii, în ultimele șapte zile. Codul galben va fi instituit la o incidență cuprinsă între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de populație. Nivelul de alertă portocaliu va intra în vigoare la o incidență între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de populație, iar codul roșu – la o incidență de 250 de cazuri și mai mult.
Ministra sănătății a menționat că se recomandă reducerea numărului de călători în transportul public, iar acolo unde este posibil, munca să fie trecută la distanță. De asemenea, CNESP consideră oportună, pentru majoritatea activităților, să devină obligatoriu certificatul COVID- 19. Acest certificat presupune fie certificat de vaccinare, fie certificat privind prezența anticorpilor, fie certificat privind suportarea bolii în ultimele șase luni, fie testul negativ.
În prezent, codul verde este instituit în 366 de localități, codul galben – în 156 de localități, portocaliu în 311 localități, iar cod roșu în 178 de localități, inclusiv Chișinău și Bălți.
Ministra a mai spus că autoritățile urmează să elaboreze un pachet de facilități pentru a încuraja angajații din prima linie să se vaccineze. Printre acestea ar fi acordarea unei zile libere pentru imunizare.