Continuăm să venim în casele voastre, dragi cititori, cu poveștile unghenenilor care s-au stabilit peste hotare. În această ediție aflăm experiența unghenencei Elena Salamandîc-Alijošienė. Aceasta în prezent e parteneră la un startup accelerator și fond de capital de risc. Predă la Universitatea din Riga, unde a obținut licența, Stockholm School of Economics în Riga, e lector invitat în cursul de specializare în antreprenoriat, e membră a unui cor pe care îl frecventează în timpul liber, pentru că așa își încarcă bateriile.
— Cum a fost experiența ta de a te stabili în Lituania? Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat și cum le-ai depășit? Ce te-a determinat să alegi Lituania ca destinație pentru a-ți construi o viață și o carieră?
— Drumul spre Lituania a fost lung. Mi-am încercat norocul în mai multe țări, până a mă stabili aici. Inițial, m-am mutat în Letonia să studiez economia și administrarea afacerilor, tot acolo m-am cunoscut cu viitorul soț, care e lituanian. După Riga, a urmat un masterat dublu la Stockholm și Paris. Revenisem după studii în Lituania ca să decidem unde ne aventurăm mai departe. Până la urmă, în Lituania mă simțeam cel mai bine, așa că am decis să ne stabilim aici. Glumeam că, dacă rămânem aici, ne ducem să locuim în pădure, departe de zgomotul orașului. Cinci ani mai târziu, am găsit casa pe care o visam amândoi – în mijlocul pădurii. Lituania e o țară cu o natură incredibilă și un nivel de trai ridicat și în continuă creștere.
— Care au fost pașii pe care i-ai urmat pentru a-ți găsi un loc de muncă în Lituania? Cum ai reușit să te integrezi pe piața muncii și să-ți valorifici abilitățile și experiența?
— După universitate, știam că în primii ani din carieră vreau să explorez mai multe domenii. Am început să cercetez piața de muncă – care sunt cei mai recomandați angajatori din Lituania, care sunt industriile în creștere, care companii au programe interne de dezvoltare a carierei (de ex. mentoriat, buget alocat pentru dezvoltare), care sunt companiile internaționale care oferă posibilități de călătorie. Alegeam între o ofertă la Vilnius și una la Londra și am decis, totuși, să rămân în Lituania. Oferta din Lituania mi s-a părut mai interesantă, la o companie daneză dinamică, cu posibilități de a migra între departamente, de a călători în diferite țări, și de a participa într-un program de mentoriat intern. Așa am acumulat experiență în marketing, comunicații, vânzări, cercetări de piață, managementul proiectelor și organizarea evenimentelor și a conferințelor. După trei ani, m-am aventurat în domeniul sustenabilității și al antreprenoriatului, fondând o agenție pentru managementul amprentei de carbon al companiilor, iar mai târziu devenind parteneră la un accelerator de startup-uri care creeaăa soluții pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals). Cred că tinerii noștri își subestimează capacitățile peste hotare. În Moldova, suntem învățați să depunem mai multe eforturi pentru a accesa aceleași oportunități ca și tinerii din Europa de Vest. O astfel de etică a muncii ne deosebește peste hotare și ne oferă un avantaj, dacă știm să ținem cont de aptitudinile și cunoștințele noastre.
— Care sunt principalele diferențe pe care le-ai observat între mediul de afaceri din Lituania și cel din Republica Moldova? Cum te-ai adaptat la aceste diferențe și cum te-au influențat în ceea ce privește succesul tău?
— În ultimul deceniu, mediul de afaceri din Lituania s-a transformat remarcabil, devenind un centru prosper de inovație și antreprenoriat în regiunea baltică. Guvernul lituanian a sporit numărul de reglamentări favorabile pentru antreprenori. Crearea unei companii se face online timp de 10 minute – grație semnăturilor digitale și a proceselor simplificate de înregistrare a afacerilor. Raportarea impozitelor, obținerea actelor de notariat tot e posibil online. A sporit accesul la sursele de finanțare, ceea ce a atras antreprenori locali și internaționali. Această evoluție a ecosistemului este evidentă în numarul tot mai mare de startup-uri de succes din diverse sectoare, cum ar fi fintech, securitatea cibernetică, biotehnologie și comerțul electronic, inclusiv trei unicorni (startup-uri cu evaluarea companiei de peste 1 milliard de dolari americani). Capitala Vilnius a devenit un centru de fintech și sustenabilitate, crescând numărul de incubatoare și programe de accelerare de startup-uri. Autoritățile locale au fost proactive în urma Brexit-ului și au facilitat procesul de obținere a vizei pentru afaceri, astfel încât mai multe startup-uri din fintech au migrat de la Londra la Vilnius. Lituania e o piață mică și neatrăgătoare pentru companiile internaționale care vor să se extindă rapid. De aceea, se poziționează, împreună cu restul țărilor baltice, Estonia și Letonia, ca un teren de inovație (sandbox) pentru tehnologii noi pe care nu le putea accesa altfel. A fost o mișcare strategică de a transforma un dezavantaj demografic într-o propunere de valoare.
— Cum ai reușit să te integrezi în comunitatea lituaniană? Ai întâmpinat dificultăți în a te adapta la cultura și obiceiurile locale? Ai întâmpinat obstacole legate de limbă și cultură? Cum te-ai adaptat și cum te-au ajutat aceste aspecte să-ți construiești succesul în Lituania?
— Firea mea curioasă m-a ajutat să mă integrez relativ ușor în comunitatea lituaniană. Cultura este asemănătoare cu cea din Moldova, oamenii sunt la fel de primitori și curioși. Lituanienii apreciază efortul străinilor de a învăța limba lituaniană – una din cele mai vechi limbi din lume. Am încercat să o învăț prin activități care îmi plac – literatură, muzică. La fel ca un copil, ascultam și repetam cuvinte, propoziții, citeam cărți cu povești pentru copii, după care am trecut la literatura mai avansată. M-am alăturat unui cor lituanian, care m-a provocat să învăț și teorie muzicală în lituaniană. În orice activitate, vin cu mentalitatea începătorului, ceea ce mă ajută să mențin o abordare pozitivă chiar și atunci când nu reușesc.
— Care sunt cele mai mare beneficii pe care le-ai obținut ca urmare a migrației în Lituania? Impact pozitiv asupra vieții și carierei?
— Infrastructura Uniunii Europene este un beneficiu evident. Deși a obținut independența în același timp ca și Republica Moldova, Lituania a reușit să avanseze rapid, mai ales după ce s-a integrat în Uniunea Europeană. Asta a ridicat nivelul de trai relativ cu salariile, și a atras investiții și finanțări considerabile. Cu atât mai mult, Lituania se plasează pe locul 9 în lume conform indiciului de egalitate între sexe, și are un echilibru sănătos între viața profesională și personală.
— Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să emigreze în Lituania sau alte țări?
— Emigrarea poate fi atât emoționantă, cât și stresantă. Fiecare își are modul său de a se adapta și a combate stresul. Diaspora e o comunitate excelentă pentru a te simți acasă departe de casă și a întâlni oameni care au trecut prin aceleași greutăți. Totuși, integrarea în comunitatea locală e o provocare să ieși din zona de confort. Recomand celor care emigrează să fie curioși și să învețe în continuu – despre economia și arena socială și politica din țară, despre oportunitățile pentru străini, despre limba și cultura locală. În același timp, deoarece e un proces stresant, doresc tuturor să aibă un grup de sprijin cu care să se simtă conectați – familie, prieteni, colegi sau să apeleze la terapie psihologică.
Dacă plănuiți să emigrați în Lituania, faceți provizii de vitamina D și luați un cojoc mai gros – iernile sunt foarte friguroase.