Elena Grosu a studiat timp de 12 ani la LT „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni. Clasele liceale le face la profil real. În acest domeniu își dorește și facultatea să o facă. Atunci când și-a dat seama că are 10 pe linie i-au dat lacrimile. Ea se aștepta să ia două note de 10 și două de 9. „Rețeta” unui asemenea succes: să înveți sistematic din clasa I până în clasa a XII-a.
— Cum ai primit vestea și cine a fost alături de tine?
— Am primit-o cu o fericire deosebită. Nu mă așteptam chiar să fie 10 pe linie. Undeva speram, dar mă gândeam că e prea dificil să obții numai 10. Dar, atunci când am citit, nu îmi venea să cred, pur și simplu. Am sărit în sus, au fost și lacrimi de fericire. Alături de mine erau părinții și o prietenă. Apropo, tatăl meu e unul din cei cu lacrimi de fericire.
— La ce note te așteptai, pentru că mai sus mi-ai zis că sperai, dar nu erai încrezută că vei obține această performanță?
— Eram sigură că voi lua două note de „10” și două de „9”. Însă, se vede, totul a decurs mai mult decât perfect.
— Bănuiesc că tu ai discutat cu semeni de-ai tăi, care au susținut anul trecut examenul de bacalaureat, și ți-ai făcut o impresie cât de cât despre felul cum se desfășoară acesta. Acum, după ce ai trecut tu însăți prin această experiență, ce ne poți spune?
— Nu pot să spun că bacalaureatul a fost o teroare așa cum mi-l descriau foștii mei colegi de liceu. Și nici chiar atât de strict nu pot să afirm că este. Doar emoții cât marea te încearcă, însă dacă știi cum să le dirijezi, atunci ele te pot ajuta. În concluzie – dacă înveți sistematic, din clasa I până în clasa a XII-a, succesul la examen îți este garantat. Nu este atât de dificil, trebuie doar să fii responsabil.
— Cât timp ai alocat pregătirlor pentru BAC?
— După cum am spus mai sus, am învățat sistematic timp de 12 ani. Apoi, în acești trei de liceu a fost ceva mai intens, fiindcă știam că mă așteaptă examenul de maturitate.
— Care a fost pentru tine cea mai dificilă probă?
— Nu a fost dificilă nicio probă, dar un 9 mă gândeam că îl voi lua la limba română. Motivul e că toți din jur îmi spuneau că trebuie să scrii perfect lucrarea. Cu toate că îmi place acest obiect, mai scriu uneori și poezii, aveam unele dubii. Dar profesoara ne spunea că la BAC trebuie să te duci ca la o sărbătoare.
— În genere, cât timp îți rezervai pentru a pregăti temele pe a doua zi și când mai aveai momente numai pentru tine? Eu cunosc că ai făcut și voluntariat.
— În dependență de ce aveam de realizat, dar în mediu cam 6 ore. Dacă ajungeam acasă pe la ora 15.00, atunci pe la 16.00 începeam să mă pregătesc și dura până la 22.00. Cel mai greu îmi era în perioada olimpiadelor școlare, care necesită mai mult timp de pregătire. Vreau să remarc că participarea la olimpiade e una foarte bună, e ca un fel de avanpremieră pentru examenul de bacalaureat. Revin la gestionarea corectă a timpului. Trebuie doar să îți planifici totul corect.
— Ai avea unele sugestii cum să fie îmbunătățit procesul de desfășurare a examenului de bacalaureat?
— Pentru mine un rol primordial îl joacă factorul psihologic, sau mai bine zis confortul psihologic. Aveam parcă o frică să nu fiu într-o sală sportivă. Când am văzut că sunt într-o sală de clasă, atunci parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă. Cât despre camerele video, chiar mă bucur într-o oarecare măsură de prezența lor, pentru că se asigură transparență, adică nimeni nu poate copia și se vede munca fiecărui elev, atunci când sunt verificate lucrările. Apoi, urmează și susținerea din partea celor apropiați și a profesorilor. În special, a dirigintei – Oxana Timoșco.
— Unde îți vei continua studiile și la ce facultate sau facultăți vei depune actele?
— Cu siguranță că peste hotare, fiindcă sunt mai multe oportunități de afirmare. Unde anume? Vreau să țin acest lucru în secret, doar atât o să vă spun că e o țară, unde orașul Ungheni are încheiate mai multe acorduri de înfrățire. Facultatea va fi în domeniul economiei.
— Ce pasiuni mai are Elena Grosu?
— Voluntariatul, lectura, scriu poezii.
— Mi-ai enumerat un șir de pasiuni, dar mă interesează de unde cea pentru cifre?
— Probabil e genetic, pentru că și tata a iubit mult matematica.