După aproape trei ani Centrul Municipal pentru TINEri Ungheni și-a reînceput activitatea. Despre acest lucru a informat opinia publică actualul primar interimar al municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi, într-un interviu („Municipiul Ungheni, marcat de „Capitala Tineretului 2023” și de Zilele orașului”, nr. 31 din 18 august 2023). Noi am discutat cu Elena Burlacu, șefa Centrului Municipal pentru TINEri Ungheni.
— Pentru început Elena spune-ne mai multe despre tine și experiența ta anterioară în domeniul lucrului cu tinerii?
— Deși am studii superioare pedagogice, după absolvirea universității nu am mers direct la pedagogie. Am lucrat în diverse domenii, inclusiv automotivaționale, dar cumva tot în sfera educație și dezvoltare personală. Sunt absolventa primei ediții a cursului de formare de formatori a Institutului de Instruire în Dezvoltare MileniuM. Este vorba de primul bazat pe setul European de competențe, astfel, competențele obținute le-am pus în practică în coordonarea programului IMPACT realizat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”. Au urmat diverse programe și proiecte cu și pentru tineri pe care le-am realizat sau dezvoltat, fie individual, fie împreună cu o echipă în spate.
— Care este viziunea sau direcția strategică pe care dorești să o abordezi pentru Centrul Municipal pentru Tineri în următorii ani?
– Îmi doresc ca Centrul Municipal pentru TINEri Ungheni să devină spațiul prietenos de dezvoltare pentru toți tinerii din diverse categorii sociale, mai ales pentru cei cu oportunități reduse. Îmi doresc să dezvolt programe de dezvoltare personală, a competențelor transversal, care ar ajuta tinerii în orientarea lor profesională. Este foarte important să fii acolo atunci când cineva are nevoie de sprijinul tău, de aceea cred că rolul nostru e să fim alături de tineri pentru creșterea nivelului stimei de sine și încrederii în forțele propria.
— Care consideri că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă tinerii din comunitatea noastră în prezent, și cum intenționați să contribuiți la abordarea acestor probleme?
— Dacă înainte era problema accesului limitat la informație, acum problema este abundența ei, și, de cele mai multe ori, această informație este fie necalitativă, fie falsă. Dacă începem prin a direcționa tinerii să se informeze din surse sigure și veridice, să inspirăm spre informație de calitate pe care să o vizualizeze, atunci cred că putem vorbi despre o dezvoltare personală sănătoasă.
— Ce proiecte sau inițiative interesante aveți în plan pentru a implica și a inspira tinerii din Ungheni?
— Îmi doresc să dezvolt serviciul de voluntariat și activism civic, să redeschidem Consiliul Local al Tinerilor (la moment în Ungheni avem doar Consiliul Raional al Tinerilor – foarte activ chiar la Centrul Raional de Tineret Ungheni), să dezvoltăm serviciul de animare a timpului liber, inclusiv în domeniul sport.
— Educația și dezvoltarea personală a tinerilor sunt aspecte importante. Ce măsuri sau programe educaționale planificați să implementați la Centrul Municipal pentru Tineri?
— După cum am menționat, începem cu două programe importante în cadrul organizației: programul de voluntariat și activitsm civic și programul de implicare a tinerilor în procesul decisional (CLT Ungheni). Aceste două programe vor contribui la identificarea nevoilor de dezvoltare a tinerilor precum și oportunități pe care le putem oferi la nivel local sau chiar național. Planific să realizăm acorduri de colaborare cu instituții locale și naționale, cu expertiza necesară pentru a pune baza unei echipe solide de voluntari, inclusiv niște consiglieri pregătiți care să știe cum să pună lucrurile pe foaie și chiar să deschidă uși pentru a fi realizate.
— Implicarea civică a tinerilor este crucială pentru dezvoltarea unei comunități prospere. Cum intenționați să încurajați tinerii să devină cetățeni activi și să participe la viața comunității?
— Cel mai simplu mod de a încuraja pe cineva să facă ceva este propriul exemplu. Nu stăm pe loc nici cu activitățile nici în propria creștere, motiv pentru care, consider că cea mai bună motivație este să știi că poți rezolva o problemă care te afectează și că ai puterea de a veni cu soluții de rezolvare a acesteia.
— Cum veți măsura succesul și impactul activităților desfășurate la Centrul Municipal pentru Tineri? Aveți indicatori specifici sau obiective pe care doriți să le atingeți?
— Vom folosi indicatorii cantitativi, calitativi și de impact. Vom consulta permanent opinia tinerilor despre progresul obținut, inclusiv datele statistice pentru calcule. La moment ne dorim să scoatem tinerii din mediul online și să îi aducem offline pentru a se conecta cu adevărat între ei.
— Ce mesaj sau sfaturi aveți pentru tinerii ungheneni în căutarea de inspirație și orientare?
— „Să fii tu” – În primul rând să te cunoști, să te accepți, să te compare doar cu tine cel de ieri și să fii mai bun azi, dar niciodată în comparație cu alții. Fiecare suntem diferiți, creștem, stagnăm, cădem apoi ne luăm lecțiile și mergem mai departe. Dar NICIODATĂ să nu renunțăm la visele noastre.
— În final, ce așteptări ai de la comunitatea noastră în sprijinul Centrului Municipal pentru Tineri și în promovarea dezvoltării tinerilor?
— Să ne fiți parteneri în primul rând în activitățile de promovare și vizibilitate și să putem oferi tinerilor informații veridice și de calitate. Este foarte important să le arătăm valoarea prin rezultatele lor. Nu cred că există satisfacție sau merit mai mare decât aprecierea. Aici nu vorbesc de ridicarea în slăvi, dar de aprecierea efortului, muncii pentru a ajunge la acele rezultate, atât de necesare pentru noi toți.