Jumătate dintre cetățeni susțin introducerea educației sexuale în școli, în timp ce 42,6% se declară împotrivă. Sunt rezultatele Barometrului iData, realizat în luna iunie curent, transmite IPN.
În ceea ce privește modul de predare, 50,2% dintre respondenți consideră că disciplina ar trebui introdusă ca obiect opțional și doar 14,2% susțin includerea sa ca obiect obligatoriu în curriculumul școlar.
Diferențe semnificative apar la nivel regional. Locuitorii capitalei se arată mult mai deschiși față de această inițiativă.
„Dacă e să privim la nivel regional, persoanele din Chișinău sunt categoric în favoarea includerii acestei discipline în școli. Avem procente mult mai mari decât în restul țării”, a menționat Mihai Bologan, directorul iData.
Întrebați dacă, în calitate de părinți sau potențiali părinți, ar accepta ca propriul copil să participe la ore de educație sexuală în școală, 45,4% au răspuns afirmativ, iar 43,9% s-au declarat împotrivă.
Potrivit respondenților, cauza celor care se opun introducerii educației sexuale în școli este, în principal, convingerea că astfel de discuții trebuie purtate exclusiv în familie. Alți respondenți invocă temerea că aceste lecții ar putea încuraja comportamente sexuale timpurii, iar unii susțin că persistă lipsa de informare privind conținutul real al disciplinei.
Sondajul a fost realizat în perioada 14–23 iunie, pe un eșantion de 1 015 respondenți, cu o marjă de eroare de ±3%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.