La sfârșitul săptămânii trecute bibliotecarii din raion au participat la o întâlnire cu Natalia Grîu, ex-secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, actualmente membră a Consiliului de Presă din Republica Moldova, unde s-a discutat despre deontologia jurnalistică, drepturile şi responsabilităţile jurnaliştilor.
Experta a făcut cunoscut bibliotecarilor procedeele şi tacticile de lucru ale celor din domeniul mass-media în formarea opiniei publice. A menţionat despre faptul că astăzi când trăim într-un ocean al informării, dar şi al dezinformării, oamenii ar trebui să distingă ştirile adevărate de cele false şi să aibă o gândire critică şi constructivă în acest sens. „Datoria jurnalistului este de a aduce către cetăţean informaţia de interes public, care i-ar asigura încrederea şi bunăstarea, or, jurnalistul ar trebui să aleagă între faimă şi bun-simţ”, a mai menţionat Natalia Grîu.
Bibliotecarele au fost întrebate ce cunosc despre sursele media din ţară şi care din acestea sunt cele mai frecvent urmărite. În concluzie, s-a constatat că punctajul de apreciere n-a depăşit cifra 8, iar cele mai urmărite surse ar fi radioul, presa locală şi unele posturi TV.
Despre necesitatea unor asemenea instruiri, Aliona Manciu, şefa serviciului metodologic al Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir”, a ţinut să menţioneze următoarele: „Educaţia media este una din priorităţilor de pe agenda de lucru a bibliotecarilor, deoarece ei sunt aceiaşi consumatori, dar şi distribuitori de informaţie”.
Potrivit Nataliei Grîu, nu rareori jurnaliştii dominaţi de interese financiare, politice sau din lipsă de competenţe comit unele erori ori discriminări ale cetăţenilor. Pentru a monitoriza abateri de acest gen, în anul 2009 a fost creat un Consiliu de Presă, care monitorizează veridicitatea produselor mediatice, imparţialitatea jurnaliştilor, etica profesională a acestora, analizează plângerile celor puşi pe nedrept într-o lumină nefavorabilă.
În luna decembrie curent se va organiza o serie de întâlniri ale membrilor Consiliului de Presă din Republica Moldova și consumatorii de media din regiuni.
Prima întâlnire a fost la Ungheni, cu participarea Nataliei Grîu.
De menţionat că Consiliul de Presă din Republica Moldova este membru al Reţelei organizaţiilor de autoreglementare media din ţările Parteneriatului Estic şi al Alianţei Europene a Consiliilor de Presă independente. (AIPCE).